Fost comandant american în Europa, înfuriat de declarațiile lui Trump: O dovadă de „analfabetism strategic”

Sugestia lui Donald Trump că va încuraja Rusia să atace țările NATO „delincvente” este „foarte, foarte periculoasă” pentru Statele Unite și pentru restul alianței, a declarat pentru The Times un fost comandant al armatei americane în Europa.

În cadrul unui discurs rostit la un miting din Carolina de Sud în weekend, Trump a declarat că i-a spus unui lider NATO că va oferi Kremlinului un permis gratuit pentru a face „ce naiba vrea” cu statele europene care nu investesc suficient în armatele lor.

Comentariile sale au provocat un val de indignare în Europa, unde au fost interpretate pe scară largă ca un atac la adresa credibilității clauzei de apărare reciprocă a Articolului 5, care stă la baza alianței.

Ben Hodges, care a condus peste 70.000 de soldați americani în Europa și Africa din 2014 până în 2018 și care rămâne un consilier influent al NATO, a declarat că afirmațiile lui Trump sunt „analfabete din punct de vedere strategic” și riscă să „dea peste cap” propriile interese de securitate ale Statelor Unite.

„Noi depindem de accesul în Europa, cu baze în aproape fiecare țară din Europa și în jurul Mediteranei”, a spus Hodges. „Aceste baze sunt importante pentru noi și pentru contribuția noastră la NATO. Ele nu sunt aici pentru a-i păzi pe germani, ci pentru noi și, de asemenea, pentru ceea ce facem în Africa și în Orientul Mijlociu.”

Unii observatori au susținut că amenințările lui Trump sunt simple fanfaronade menite să crească bugetele europene de apărare și să reducă presiunea asupra SUA, și că afirmația lui este dezmințită de o prezență militară americană relativ stabilă în Europa în timpul președinției sale.

Cu toate acestea, Hodges a declarat că, în opinia sa, Trump este „absolut pregătit” să întoarcă spatele Europei dacă se va întoarce la Casa Albă. „Acest lucru nu are nimic de-a face cu faptul dacă Germania își îndeplinește sau nu ținta de 2% (obiectivul NATO privind proporția din PIB cheltuită pentru apărare – n.r.)”, a spus el. „Trump urăște alianțele. El urăște o obligație în care ar trebui să se ridice la înălțimea a ceva. Tipologiei de  mafiot căreia îi aparține nu vrea să-i fie limitate opțiunile. Nu-i pasă deloc de obligațiile morale. Este dispus să renunțe la tot.”

„Am fi nebuni să nu luăm ca atare ceea ce spune. În ultimul său mandat a avut în jurul său oameni care au reușit să modereze anumite lucruri, cel puțin pentru o perioadă… Nu va mai comite această greșeală din nou”.

Reacții după discursul lui Trump

Discursul lui Trump a fost condamnat de mai mulți lideri din Europa și NATO, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, declarând luni că este esențial ca președintele SUA să trimită „un semnal puternic, în special aliaților din NATO, despre cât de serios luăm angajamentele noastre în temeiul Articolului 5”.

„Vom apăra, dacă va fi nevoie, fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Kirby. „Asta este ceea ce ar trebui să spună comandantul-șef al Statelor Unite când vine vorba de NATO”.

Casa Albă a precizat că, sub conducerea lui Biden, „NATO este mai relevantă, mai puternică și mai mare decât a fost vreodată”.

Într-un reproș neobișnuit de dur, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că astfel de comentarii subminează „întreaga noastră securitate, inclusiv cea a Statelor Unite” și pun în pericol „viețile soldaților americani și europeni”.

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a calificat sugestia lui Trump drept o „idee prostească”. „Să fim serioși”, a spus el. „NATO nu poate fi o alianță militară care funcționează în funcție de umorul președintelui SUA”.

Downing Street, aidoma altor guverne europene, a fost mai circumspect în răspunsul său public. Un purtător de cuvânt al No.10 a declarat că premierul a fost încrezător că SUA vor rămâne un aliat de încredere, indiferent dacă Trump va câștiga sau nu alegerile prezidențiale din noiembrie.

Cu toate acestea, luni, lordul Cameron of Chipping Norton, ministrul de Externe, a devenit primul membru al Cabinetului care a ieșit din rând și a respins în mod deschis afirmațiile lui Trump, considerând că acestea „sunt iresponsabile și nerezonabile”.

Trump a fost criticat dur și de unii dintre adversarii săi din cadrul Partidului Republican. Nikki Haley, care este singura sa rivală rămasă pentru nominalizarea prezidențială a partidului, l-a acuzat că „este de partea unui criminal care își ucide adversarii politici”.

Distribuie știrea