Foștii magistrați cer bonificația de pensionare: 20-30.000 de euro

Mai mulți foști magistraţi cer în instanţă indemnizația de pensionare. E vorba de șapte salarii brute, care înseamnă sume între 20 şi 30.000 de euro. Acest drept salarial a fost suspendat timp de 12 de ani de Guvern și în final abrogat. Acum, Înalta Curte trebuie să ia o decizie.

Foștii magistrați consideră că trebuie să primească bonificatia de pensionare care înseamnă 7 salarii brute pe motiv că au fost discriminați față de colegii lor care au beneficiat acest drept. Indemnizația era prevăzută în Statutul magistraților din 2004. Dar, în 2010, Guvernul a suspendat aceste plăți prin ordonanțe pe care le-au emis în fiecare an până în 2022 când acest drept salarial a fost abrogat.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu atrage atenția că statul poate să suspende drepturi salariale prin decizie politică a executivului sau a legislativului.

Expertul anticorupție Laura Ștefan spune că Justiția pierde încrederea publicului și din cauza acestor inițiative.

Acum Înalta Curte trebuie să tranșeze procesele deschise de magistrați, iar o decizie este așteptată pe 20 mai.

În decembrie, guvernul a virat peste 200.000 de milioane de euro din Fondul de rezervă pentru plata drepturilor salariale câștigate de magistrați în instanțe. Ministrul Justiției Alina Gorghiu solicitase însă peste 700 de milioane de euro pentru plata acestor drepturi.

Distribuie știrea