Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, va vizita, de asemenea, Polonia, Franța, Germania în cadrul acestei călătorii de mai multe zile, a anunțat vineri Ministerul de Externe, fără a oferi un program detaliat.
„Vizita (…) este o dovadă a eforturilor Chinei de promovare a discuțiilor privind pacea și demonstrează pe deplin angajamentul ferm al Chinei față de menținerea păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing zilnic.
El este cel mai important oficial chinez care vizitează Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, iar călătoria sa ar putea coincide cu începutul unei contraofensive mult așteptate de către Ucraina pentru a recuceri teritoriul confiscat de Rusia.
Ucraina este planificată să fie prima oprire a lui Li în călătoria sa, potrivit unor surse.
Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind ordinea în care Li va vizita țările.
Vizita are loc la câteva săptămâni după ce președintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii aprilie, în primele discuții dintre cei doi lideri de la începutul războiului.
Zelenski a descris discuția telefonică drept „lungă și semnificativă”, într-un mesaj pe Twitter, în timp ce Xi a declarat că China se va concentra pe promovarea păcii, deși propunerile Beijingului de a pune capăt conflictului au fost întâmpinate cu un oarecare scepticism în Occident, date fiind legăturile sale cu Rusia.
Cu toate acestea, mai mulți lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, l-au îndemnat pe Xi să vorbească cu Zelenski și să joace un rol mai activ în limitarea acțiunilor Moscovei, în timpul unor vizite în capitala chineză care au început cu luna martie.
Din februarie, Beijingul a promovat intens o propunere în 12 puncte pentru o soluționare politică a crizei ucrainene.
Însă planul, lansat la prima aniversare a invaziei Rusiei, a fost în mare parte o reiterare a poziției anterioare a Chinei cu privire la război. Acesta a îndemnat ambele părți să fie de acord cu o detensionare treptată și a avertizat în privința folosirii armelor nucleare.
Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale către Rusia și a declarat că își dorește fiecare centimetru de pământ înapoi. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și, începând de anul trecut, a pretins că a anexat alte patru regiuni ucrainene, pe care Moscova le numește acum pământ rusesc.
De-a lungul războiului, China s-a abținut de la a condamna Moscova, aliatul său strategic, sau de a se referi la acțiunile sale ca fiind o „invazie”, ceea ce a dus la critici din partea țărilor europene și a Statelor Unite, care au pus la îndoială credibilitatea Chinei ca potențial mediator în conflict.
Orice mesaj pe care îl va transmite Li va fi analizat cu atenție, având în vedere neliniștea din rândul națiunilor occidentale cu privire la întâlnirea lui Xi cu „prietenul său drag”, președintele rus Vladimir Putin, în martie, și angajamentul celor două țări de a avea un parteneriat „fără limite” cu mai puțin de trei săptămâni înainte de invazie, pe care Moscova a numit-o „operațiune militară specială”.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă