• Tue. Jan 18th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Fostul deputat român Cristian Rizea a pierdut litigiul la Curtea de Apel Chişinău cu privire la cetăţenia moldovenească. Instanţa a respins şi apelul privind acordarea de azil

Dec 29, 2021

Fostul deputat român Cristian Rizea, învinuit că a obţinut ilegal cetăţenia Republicii Moldova, a pierdut litigiul la Curtea de Apel Chişinău, potrivit Radio Chişinău, citat de Agerpres.

29 Decembrie 2021, 16:51 (actualizat 29 Decembrie 2021, 16:58) |

Cristian Rizea

Curtea de Apel Chişinău a respins apelul ex-deputatului român, care a contestat decizia primei instanţe, cu privire la retragerea cetăţeniei Republicii Moldova pe care o deţine.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Curţii de Apel Chişinău, Octeabrina Popa, instanţa a respins şi apelul privind acordarea azilului în Republica Moldova.

În prezent, nu există o decizie definitivă în acest dosar, care va reveni la instanţa de fond pentru reexaminare.

La 3 noiembrie 2020, preşedintele de la acea vreme, Igor Dodon, i-a retras cetăţenia Republicii Moldova lui Cristian Rizea, care este condamnat penal în România pentru fapte de corupţie.

Rizea a fost învinuit că a obţinut ilegal cetăţenia Republicii Moldova. Mai exact, el a ascuns faptul că era cercetat penal de autorităţile judiciare române şi că avea statut de inculpat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, fapt care nu i-ar fi permis obţinerea cetăţeniei.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale l-a acuzat pe Cristian Rizea că a indicat date false în cadrul procedurii de dobândire a cetăţeniei moldoveneşti, pe care a obţinut-o în 2017.

Source