Fostul Palat al Finanțelor din Oradea, ajuns într-o avansată stare de degradare, va fi reabilitat

Oradea este orașul cu cele mai multe clădiri de patrimoniu și palate renovate. Unele cu bani de la Primărie și fonduri europene, altele datorită unor investiții private. Acum a venit rândul fostului Palat al Finanțelor, construit în 1900, să-și schimbe fața. În urmă cu mai bine de 20 de ani, Palatul a fost revendicat de un ordin călugăresc, dar, după mai mulţi ani de procese, a intrat în proprietatea statului român.

13 Martie 2023, 16:45 (actualizat 13 Martie 2023, 21:57) Știrile TVR |

Fostul Palat al finanțelor din Oradea a ajuns într-o avansată stare de degradare în anii în care s-a judecat revendicarea lui. Acum se fac mai întâi lucrări de consolidare, se înlocuiesc toate instalaţiile existente, precum și tâmplăria care nu mai poate fi restaurată. Apoi fațada va fi izolată termic și se va instala un sistem de încălzire nou.

„Vom încerca să readucem clădirea, şi părţile istorice ale acestei clădiri, la stadiul la care au fost în momentul gândirii arhitecturale iniţiale”, a spus Silviu Matiuța, manager de proiect.

„Din păcate, starea de abandon pronunţat şi prelungit prin care a trecut această clădire au lăsat-o pradă vandalizării, au lăsat-o pradă degradării şi sunt, din păcate, destul de puţine elemente pe care le putem conserva in situ, în forma lor originală”, a explicat Cristian Puşcaş, arhitect din Oradea.

Până când se vor obține fonduri europene, lucrările de reabilitare sunt finanțate de Consiliul Judeţean Bihor.

„Valoarea investiţiilor se ridică la peste 7 milioane de euro. Sunt bani pe care vrem să-i atragem din fonduri europene. 31 de luni este perioada de execuţie a contractului, începând cu 1 august 2022”, a declarat Mircea Mălan, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Bihor.

Construit în stil eclectic, Palatul Finanţelor din Oradea e opera renumitului arhitect Rimanóczy Kálmán junior, care a reuşit să finalizeze clădirea într-un singur an, un adevărat record în epocă.

În ultimii ani, în Oradea au fost reabilitate 36 de clădiri de patrimoniu, printr-un program al Primăriei. Alte şase palate şi-au recăpătat strălucirea în urma unor investiţii private.

Source

Distribuie știrea