”Fotbalul nu este politică”, spune premierul Viktor Orban despre apariţia sa la un meci cu un fular cu harta ”Ungariei Mari”

Premierul ungar, Viktor Orban, a respins, marţi, acuzaţiile de revizionism formulate la adresa lui de România şi Ucraina după ce a apărut la o partidă de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei purtând un fular cu harta ”Ungariei Mari”, care include teritorii ale ţărilor vecine Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia şi Croaţia, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

22 Noiembrie 2022, 16:15 (actualizat 22 Noiembrie 2022, 16:41) Știrile TVR |

Viktor Orban

”Fotbalul nu este politică. Nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”, a scris Viktor Orban într-un scurt mesaj pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe român a transmis, luni, ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban.

Potrivit unui comunicat emis de MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

MAE arată că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a anunţat marţi că îl va convoca pe ambasadorul ungar pentru a protesta faţă de gestul premierului Viktor Orban de a purta un fular pe care o parte din teritoriul Ucrainei apare în Ungaria.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea