Franţa acuză Italia şi Spania de concurenţă neloială, în timp ce agricultorii francezi ameninţă că vor asedia Parisul

Premierul Gabriel Attal promite că va milita în faţa partenerilor din Uniunea Europeană pentru suveranitatea alimentară a Franţei. El a admis că planul anunţat vineri trebuie completat şi cu alte măsuri. Mai multe sindicate ale fermierilor reiau luni protestele și ameninţă cu blocarea principalelor căi de acces în Paris. Detalii de la Mihaela Antoche.

Premierul Gabriel Attal s-a reîntors printre agricultori, de această dată în departamentul Indre-et-Loire. Le-a ascultat nemulțumirile și le-a promis măsuri suplimentare, ce vor fi anunțate marți, în discursul de politică generală.

Folosim tehnologie în această fermă, dar rămâne o problemă pentru unii colegi să obţină autorizaţii, importăm 40% de fructe şi legume.

Gabriel Attal, premierul Franţei: Dezvoltarea agriculturii noastre înseamnă producţie. Pentru recâştigarea suveranităţii alimentare. Absolut.

Agricultorii vor organiza 7 puncte de blocaj în jurul capitalei. Acestea se vor multiplica, dacă guvernul nu reacționează.

Ministerul de Interne a anunțat un dispozitiv important care va supraveghea principalele căi de acces în Paris, aeroporturile și depozitul de la Rungis, cel mai important depozit de legume și fructe.

Tot în semn de protest față de situația agriculturii, două militante ecologiste au aruncat cu supă pe tabloul Mona Lisa de Leonardo da Vinci, de la Muzeul Luvru, operă de artă protejată de un geam blindat.

Azi știm că producţia de alimente şi sectorul agricol reprezintă 20% din emisiile de gaze cu efect de seră și mai mult de un fermier se sinucide în fiecare zi. Este o situație foarte problematică, spune un activist de mediu.

Agricultorii din 19 departamente sunt hotărâți să continue acțiunile de protest cât va fi nevoie, până la rezolvarea revendicărilor.

Peste 50 de organizații ecologiste au făcut un apel pentru a se alătura mișcărilor de protest.

Distribuie știrea