Franța „se duce de râpă”. Disperare în cercul intim al lui Macron

Are aerul „Cinei celei de taină”. Fotografia alb-negru surprinde angoasa și frustrarea din cercul intim al președintelui Emmanuel Macron, probabil chiar în momentul în care acesta îi informează că este pe cale să parieze mult pe alegerile parlamentare cu miză mare, scrie POLITICO.

Macron stă așezat la o masă – cu un mic ceas de trăsură în fața sa – într-o cameră opulentă a palatului Élysee, în timp ce o tensiune palpabilă îi cuprinde pe cei mai apropiați confidenți ai săi aflați vizavi. Este poate o imagine neobișnuită față de cele pe care fotograful oficial de la Élysée obișnuiește să le posteze pe Instagram, dar nimeni nu se îndoiește că reflectă în mod corect nervii din cercul intim al președintelui.

Umilit de partidul Adunarea Națională de extremă dreapta în alegerile europarlamentare, Macron a făcut un anunț-bombă pe 9 iunie, anunțând că va încerca să blocheze avansul dreptei prin alegeri naționale. De atunci, echipa de top a lui Macron a dat dovadă de îndoieli, nemulțumiri și moral scăzut.

Ministrul de finanțe Bruno Le Maire – un pilon al partidului liberal Renaissance al lui Macron – a câștigat premiul pentru cel mai apocaliptic diagnostic în timpul unei popas de campanie în nordul Franței, după ce Le Figaro l-a citat deplângând faptul că „țara se duce de râpă”.

O astfel de disperare reprezintă o problemă pentru viitorul Franței. Una dintre cele mai mari întrebări cu care se confruntă politica franceză, la urma urmei, este cine va umple vidul masiv din centrul politic atunci când președinția lui Macron se va încheia în 2027.

Sursă: Soazig de La Moissonnière

Cei care scanează masa de sus în căutarea unui salvator liberal vor fi dezamăgiți. Coaliția centristă a lui Macron riscă să fie anihilată într-un vot care se va întinde pe durata a două tururi – la 30 iunie și 7 iulie – atât de stânga, cât și de extrema dreaptă. Aliații președintelui, între timp, par să caute o strategie de salvare mai degrabă decât să se bucure de glorie într-o ultimă rezistență celebră.

Comentariile spinoase la adresa președintelui francez, cândva doar șoptite, sunt acum exprimate în mod deschis. Le Maire, un loialist al lui Macron, a declarat că liderul a luat singur decizia de a dizolva parlamentul – și că această alegere „a creat, în țara noastră, în rândul francezilor, peste tot, anxietate, neînțelegere și uneori furie”, după cum a spus la radioul francez.

Aceasta este o notă categoric discordantă din partea lui Le Maire, care, cu doar câteva săptămâni în urmă, a fost indicat ca fiind candidatul lui Macron pentru rolul de comisar european pentru economie, pentru a promova agenda industrială a țării la Bruxelles.

Ieșiri timpurii

Momentul ales pentru alegerile parlamentare i-a pus în dificultate pe aliații lui Macron, care nici măcar nu începuseră să se pregătească de duelul cu dușmanul de extremă dreapta Marine Le Pen la următoarele alegeri prezidențiale din 2027. Macron nu poate candida pentru realegere, iar mai mulți parteneri de coaliție, inclusiv premierul Gabriel Attal, fostul premier Édouard Philippe și ministrul de interne Gérald Darmanin, au pus ochii pe postul său.

Acum, în contextul în care centrul politic se clatină, unii își urmează propriul drum și își stabilesc platforme mai independente.

Între timp, premiul suprem – președinția – pare tot mai departe.

„A dat startul propriu-zis cursei de succesiune, dar în timp ce obiectivul era să domnească peste un palat, acum este vorba despre moștenirea unei magazii”, a declarat Benjamin Morel, politolog la Universitatea Panthéon-Assas din Paris.

Dar Macron nu ascunde faptul că riscă norocul politic al aliaților săi în ultimul său pariu.

„Este posibil să existe ambiții personale care au fost zădărnicite de actualele schimbări. Dar nu este important, ne aflăm în fața unui moment istoric pentru națiune”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă săptămâna trecută.

În fruntea listei celor ale căror ambiții au fost zădărnicite se află Attal. Așezat vizavi de Macron în fotografia alb-negru, tânărul premier a primit în mod clar o lovitură. După ce a evitat publicul timp de 24 de ore, Attal a reapărut marțea trecută pentru a denigra decizia lui Macron ca fiind „bruscă” și „brutală”.

În ciuda consternării sale evidente față de decizia de a dizolva parlamentul, el s-a mobilizat ulterior pentru a insista: „Acum nu este momentul pentru remușcări.”

Dar ce se va întâmpla cu Attal? Înainte de gambitul electoral al lui Macron, steaua centristă în ascensiune în vârstă de 35 de ani – care este mai populară decât președintele – era pregătită pentru postul de conducere.

La alegerile europene, la urma urmei, Attal a fost fața tânără trimisă să-i țină piept lui Jordan Bardella, liderul la fel de proaspăt al Adunării Naționale. În mod ironic, Bardella este acum creditat pentru a-i succeda lui Attal la Matignon, reședința de onoare a prim-miniștrilor francezi.

„[Având în vedere că Attal] a fost foarte implicat în alegerile europene, ca armă anti-Bardella, înfrângerea majoră [suferită de Renașterea lui Macron] nu îi va ajuta perspectivele. De asemenea, el va avea de suferit, deoarece s-a comercializat ca succesor natural al lui Macron”, a declarat Bruno Cautrès, cercetător politic la institutul Sciences Po.

Attal a fost, de asemenea, umilit prin excluderea sa de la recentele consultări politice ale lui Macron, în ciuda faptului că alegerile anticipate vor pune aproape sigur capăt mandatului său de premier.

De o parte a lui Attal în fotografie se află ministrul de interne Darmanin, care își ține palmele lipite în dreptul feței, ca și cum s-ar ruga. De cealaltă parte se află președintele Parlamentului, Yaël Braun-Pivet, care ia notițe cu tristețe. POLITICO Paris Playbook a aflat că ea i-a spus lui Macron că, în opinia sa, a luat o decizie proastă; mai târziu, ea a spus că a crezut că „există o altă cale”, una de formare a unei coaliții, mai degrabă decât de convocare a alegerilor.

Centrul nu poate rezista?

Apoi, mai este fostul prim-ministru Philippe, care a păstrat în mod vizibil distanța – dispărând chiar în Le Havre, un port din Normandia al cărui primar a devenit în 2020.

Philippe, care a fost prim-ministru din 2017 până în 2020, obișnuia să fie văzut ca următorul președinte centrist al țării.

În ultimele zile, Philippe s-a distanțat mai ferm de cercul intim al lui Macron, calificând înfrângerea în alegerile europene drept „o respingere a președintelui” și punând la îndoială faptul că Macron ar trebui să participe la campanie.

La viitoarele alegeri parlamentare, grupul „Orizonturi” al lui Philippe va candida pentru prima dată ca partid separat, ceea ce implică o anumită independență financiară. De asemenea, el a început să cultive relații cu politicieni conservatori din Les Républicains.

„Coaliția președintelui francez se destramă rapid, partenerii de coaliție rupându-se unii de alții”, a declarat analistul politic Morel.

Dar, deși Philippe, care rămâne popular pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, a evitat politica națională în ultimii patru ani, el riscă o rană fatală dacă alegătorii se întorc împotriva taberei lui Macron.

Potrivit lui Morel, alegerile parlamentare vor întări probabil stânga și Adunarea Națională al lui Le Pen, care vor fi văzute ca cele mai puternice alternative în 2027.

După Macron, „centrul riscă să devină din nou un loc în care politicienii merg să moară”, a spus el. „Cu mai puțini legislatori și rețele, un candidat centrist va avea de furcă în încerca să cucerească președinția”.

Distribuie știrea