Gazprom sistează furnizarea de gaze către Finlanda

20 Mai 2022, 18:32 (actualizat 20 Mai 2022, 18:33) Știrile TVR |

Gasum

Partea rusă a luat decizia după ce firma de vânzare angro a gazelor Gasum, deţinută de statul finlandez, a refuzat să achite gazele în ruble, aşa cum pretinde Moscova.

Gazprom Export a cerut tuturor ţărilor europene plata în ruble ca reacţie la sancţiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Majoritatea contractelor de export-import al gazelor sunt încheiate în euro sau dolari, iar Rusia a întrerupt încă din aprilie livrările către Bulgaria şi Polonia, ţări care au refuzat să accepte noile condiţii de plată.

Finlanda importă din Rusia cea mai mare parte din gaze, însă acestea au o pondere de doar aproximativ 5% în consumul de energie.

“Este foarte regretabil că livrările de gaze conform contractului nostru de furnizare urmează să fie întrerupte”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen. “Cu toate acestea, ne-am pregătit cu grijă pentru această situaţie şi am luat măsuri ca să nu existe perturbări în reţeaua de transport al gazelor; ne vom putea alimenta cu gaze toţi clienţii în următoarele luni”, a arătat el într-un comunicat.

Gazprom va întrerupe fluxul de gaze sâmbătă la ora 04.00 GMT.

Gasum, care avertizase de miercuri că ar putea rămâne fără gaze ruseşti, a afirmat că clienţii finlandezi vor primi în continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legătura cu Estonia.

Vineri, Finlanda a anunţat că a ajuns la un acord pentru închirierea unei nave de depozitare şi regazificare de la compania Excelerate Energy din SUA, pentru a înlocui livrările Gazprom începând din ultimul trimestru al acestui an. Nava readuce în fază gazoasă gazul natural lichefiat (GNL) super-răcit pentru transport.

Gazprom nu a răspuns imediat solicitării de a comenta anunţul părţii finlandeze privind întreruperea.

Înainte de comunicatul Gasum, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că guvernul rus nu dispune de date detaliate privind contractele Gazprom. “Însă, evident, nu se va livra nimic gratis nimănui”, a adăugat el.

Perspectiva întreruperii livrărilor de gaze a determinat unele companii mari din Finlanda, cum ar fi Neste sau Metsa, să caute alte surse de energie sau să se pregătească pentru adaptarea producţiei. Grupul forestier Stora Enso a afirmat că a înlocuit gazul rusesc cu GNL în toate unităţile, iar concurentul său UPM a comunicat că foloseşte gaze livrate de furnizori occidentali prin conducta BalticConnector, însă se pregăteşte şi pentru eventuale perturbări pe termen scurt.

Source