
Volodimir Zelenski a avut cu Valeri Zalujnîi, „generalul de oțel” iubit de popor, o discuție sinceră înainte de a-l înlocui cu Oleksandr Sîrski. A fost o discuție despre ce trebuia schimbat urgent în armată. Zelenski era îngrijorat, după cum el însuși a admis, că percepția publică era afectată de sentimentul că lucrurile stagnează în regiunile sudice și că devin tot mai dificile în Donețk. Noul comandant al Armatei din Ucraina, Oleksandr Sîrski, care s-a aflat la conducerea Forțelor terestre încă de când Rusia a invadat, a fost criticat că a extins apărarea Bahmutului cu prețul prea multor vieți. Subordonații l-au descris ca fiind lipsit de empatie, iar unii soldați l-au numit „Generalul 200”, unde 200 este codul militar pentru „ucis în misiune”.
„Sîrski este considerat o alegere de consens”, a declarat directorul Programului de Afaceri Externe al Universității New Haven din Connecticut, Matthew Schmidt, pentru CNN.
„Unii spun că este prea sovietic, adică lipsit de imaginație, dar capabil, alții spun că nu acceptă bine adevărurile incomode – ceea ce Zalujnîi știa să facă – iar unii spun că este cel mai bun din cea mai rea categorie de general”, explică Schmidt.
„Poate că este o fază a războiului în care o alegere sigură este mișcarea corectă”, spune Schmidt.
Prima sarcină – prima linie a frontului
Cea mai urgentă sarcină a lui Sîrski va fi să stabilizeze liniile frontului. De asemenea, trebuie să găsească soluții pentru a reînnoi rândurile epuizate ale unora dintre cele mai bune batalioane ale Ucrainei și să grăbească sosirea munițiilor vestice pe liniile frontului. Nu în ultimul rând, trebuie să facă față situației până când munițiile necesare sosesc.
Pe lista priorităților se mai află: atacurile cu rază mai lungă de acțiune asupra infrastructurii ruse, cum ar fi depozitele de combustibil și bazele militare, integrarea aeronavelor de luptă F-16 în planurile de luptă și dezvoltarea rapidă a următoarei generații de sisteme fără pilot.
Lipsurile de pe front
Avdiivka. Kupiansk. Locurile unde rușii presează cel mai mult sunt locurile unde ucrainenii trebuie să se asigure cu prioritate că se menține linia actuală de contact, spune Schmidt.
„Slăbiciunea tactică a lui Putin nu înseamnă că nu poate trimite la moarte mii de soldați, în încercarea de a ocupa bucăți semnificative de teritoriu. Orice nou șef de cabinet trebuie să respecte acest risc”, avertizează expertul.
Unitățile din prima linie din mai multe zone vulnerabile au declarat pentru CNN în ultimele săptămâni că lipsa de muniție este cronică. Este nevoie în special de obuze de artilerie de 155 mm. În una dintre poziții, trupele au fost aprovizionate cu obuze fumigene după ce și-au epuizat muniția puternic explozivă. „Este mai bine decât să nu ai niciun fel de obuze”, a spus un soldat.
Șeful Serviciului de Informații Militare Ucrainene, generalul Kyrylo Budanov, a declarat pentru CNN la sfârșitul lunii ianuarie că muniția este „unul dintre cei mai decisivi factori” în război.
Cu pachetul de ajutor militar al administrației Biden de 61 de miliarde de dolari blocat în Congres, SUA au trimis pachete mai mici de câteva luni, iar încetinirea a început deja să afecteze planificarea și operațiunile armatei ucrainene, potrivit oficialilor americani.
Schmidt spune că „prioritatea imediată este de a aduce suficiente obuze de artilerie pe front pentru a-i împiedica pe ruși să exploateze pauza în ajutorul SUA. Fiecare obuz de artilerie disponibil înseamnă mai puțină infanterie pentru a menține linia.”
Deblocarea ajutorului militar al SUA și stimularea producției europene de muniție sunt priorități esențiale dacă Ucraina dorește să treacă de la a rezista la a riposta. Uniunea Europeană a recunoscut că nu își va atinge obiectivul de a produce un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina într-un an, estimând că va fi gata doar jumătate din cantitate.
Săptămâna aceasta, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a spus: „Dacă întrebi un soldat de pe front de ce are nevoie cel mai mult acum, el va spune obuze. Era același răspuns ieri, acum o lună, acum 6 luni și acum un an.” „Scopul principal este să ne asigurăm că lipsa de obuze nu se va transforma niciodată într-o foamete de obuze”, a adăugat el.
Depășiți numeric
Resursa umană a Rusiei este de cel puțin 3 ori mai mare decât cea a Ucrainei. Budanov a declarat pentru CNN că forțele ruse din teritoriul ucrainean și din apropiere se ridică la 510.000 militari. Unitățile mai profesioniste ale Ucrainei sunt epuizate de 2 ani de luptă non-stop, rândurile lor sunt rărite. Ucraina nu publică cifre, dar oficialii americani estimează că până la 70.000 de soldați au fost uciși și de două ori mai mulți răniți.
Amploarea și viteza mobilizării în Ucraina sunt probleme politice spinoase și o sursă a rupturii dintre Zelensky și Zalujnîi. Generalul a spus că armata are nevoie de încă o jumătate de milion de soldați, criticând lacunele din legislație care le permit cetățenilor să se sustragă de la responsabilitățile lor.
Un proiect de lege din parlament ar reduce vârsta minimă pentru recrutare la 25 de ani de la 27 (o prevedere pe care Zelensky nu a semnat-o anul trecut) și ar introduce pedepse dure pentru persoanele care încalcă regulile de mobilizare. Cei care ating vârsta militară ar fi obligaţi să poarte cu ei actele de înregistrare militară.
O versiune mai ambițioasă a proiectului de lege a fost retrasă pe fondul criticilor publice și rămâne de văzut cât de eficientă este noua măsură în abordarea deficiențelor grave. Zelensky este îngrijorat de capacitatea guvernului de a plăti pentru o armată permanentă mai mare (plata din prima linie este de 6 ori salariul mediu ucrainean de 3000 de dolari pe lună) și de riscul politic.
„Populația încă este dedicată luptei, vedem asta în sondajele de opinie, dar este și epuizată”, spune Schmidt.
Sistemele de luptă
Zalujnîi a susținut cu insistență că, având în vedere volumul mai mare al resurselor Rusiei, Ucraina are nevoie de o schimbare radicală în tehnologia de pe câmpul de luptă – de drone mai sofisticate și de alte sisteme fără pilot, care ar oferi informații în timp real, inclusiv despre ținte. Într-un editorial pentru CNN, el a estimat că astfel de sisteme ar produce efecte vizibile în aproximativ 5 luni.
Timpul este esențial. Armata rusă continuă să facă greșeli, dar învață și se adaptează, mai ales în exploatarea dronelor de atac, de recunoaștere și în războiul electronic.
Budanov a declarat pentru CNN că rușii și-au învățat lecțiile și au tras propriile concluzii, iar „numărul de sisteme fără pilot de toate tipurile, inclusiv sisteme de la sol, a crescut semnificativ”. Soldații ucraineni care apără cerul din jurul capitalei Kiev au explicat pentru CNN că rușii folosesc metode noi de camuflare, căi de zbor înșelătoare și inovații inginerești pentru a face dronele și rachetele lor mai greu de doborât.
Mai simplu spus, Ucraina trebuie să extindă decalajul tehnologic, așa cum a recunoscut Zelensky în discursul în care a anunțat schimbarea conducerii militare. Industria internă de drone, în expansiune rapidă, va fi esențială în acest efort și dă deja rezultate.
Dronele FPV desfășurate în zona Avdiivka au avut un efect devastator asupra încercărilor Rusiei de a încercui orașul, provocând pierderi grele tancurilor și vehiculelor cu muniție. Serhii Naiev, comandantul Forțelor Armate Întrunite ale Ucrainei, spune că acestea sunt „un mijloc mult mai ieftin, dar nu mai puțin eficient de distrugere a echipamentelor și a forței inamice decât sistemele de rachete antitanc și muniția de artilerie”.
Introducerea avioanelor F-16, preconizată cel mai devreme în această primăvară, ar trebui să erodeze dominația rușilor, dar obiectivul declarat al lui Zalujnîi de a obține superioritatea aeriană absolută pentru a permite Ucrainei să treacă la ofensivă pare o perspectivă îndepărtată. Includerea noilor avioane într-o strategie generală de luptă va fi o sarcină critică pentru Sîrski.
Un domeniu în care ucrainenii au avut succes în ultimele luni este în extinderea atacurilor asupra infrastructurii militare ruse, a legăturilor de transport și a rafinăriilor, până la Sankt Petersburg și Orientul Rus Îndepărtat.
În ciuda faptului că practic nu are o flotă proprie, operațiunile speciale conduse de Budanov și de Serviciul de Securitate SBU au permis Ucrainei să blocheze în porturi flota rusă de la Marea Neagră, distrugând în același timp numeroase depozite de muniție din Crimeea și sisteme de apărare aeriană, după cum a constatat și Institutul Naval american.
„Trebuie să restricționeze aprovizionarea rusă în Ucraina și să-i facă pe ruși să simtă efectele războiului în viața de zi cu zi. Dacă Putin trebuie să mute resurse pentru a-și apăra spatele, asta înseamnă mai puține resurse pentru atac”, a subliniat Schmidt.
Lui Sîrski nu îi va fi ușor să umple locul lăsat de Zalujnîi
Mick Ryan, un general australian în retragere, care a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu înalți oficiali, l-a descris pe Zalujnîi drept „un lider militar carismatic și popular, care a anticipat și s-a pregătit în săptămânile dinaintea invaziei pe scară largă a Rusiei”. „Este o figură eroică – devalorizarea realizărilor sale este imposibilă”, a declarat pentru CNN un soldat care luptă în Zaporijia.
Sîrski are propriile sale realizări, în special apărarea Kievului în primele zile și ofensiva fulger prin care a recuperat zone din Harkov în septembrie 2022. Dar conflictul s-a schimbat foarte mult de atunci.
În viitorul apropiat, conducerea ucraineană trebuie să dea dovadă de unitate după această schimbare dezordonată.
Myhailo Podolyak, consilier al președintelui, a subliniat că „în timpul unui război, competiția politică, în special la nivelul armatei, generalilor și politicienilor, nu arată atât de bine”.
Insuflarea unui nou avânt este cu atât mai importantă cu cât Ucraina se confruntă cu o fereastră de vulnerabilitate. După cum spune Matthew Schmidt, Putin „poate arunca cu cadavre în inamic, folosind cantitatea rusească pentru a depăși calitatea ucraineană. Este o abordare foarte stalinistă a câmpului de luptă și este încorporată în cultura strategică rusă.”