Tensiunile sociale de tipul celor care au culminat cu tentativa de asasinare a lui Donald Trump vor continua în SUA până în 2028, este de părere analistul George Friedman, care argumentează că există un model ciclic în istoria Statelor Unite.
Redăm argumentele lui George Friedman dintr-o analiză Geopolitical Futures.
Instabilitatea din Statele Unite prezisă de modelul nostru a continuat în acest weekend cu tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump.
Trebuie reamintit faptul că modelul nostru, definit de cicluri socio-economice de 50 de ani și instituționale de 80 de ani, observă pur și simplu ritmurile istorice și presupune că acestea tind să se repete.
Până în prezent, modelul a avut tendința de-a fi corect. Dar nu oferă nicio explicație a motivului pentru care există o paradă ordonată a evenimentelor. Nu explică cel mai important lucru: cauzalitatea. Singurul argument în favoarea modelului este că a funcționat până acum. Având în vedere acest lucru, ar părea probabil că acest ciclu de tulburări va dura până în 2028.
Se pare că alegerile, mai degrabă decât perioadele de timp, sunt indicatorii acestui model, care este marcat de două mandate de tensiune urmate de un nou președinte care calmează lucrurile. Acesta a fost cazul lui Franklin D. Roosevelt, care a supravegheat Marea Depresiune și Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost, de asemenea, cazul lui Ronald Reagan, care a supravegheat tensiunea războaielor culturale care au apărut parțial din războiul din Vietnam.
Conform modelului nostru, ambii au fost președinți critici care, într-o mare măsură, au pus capăt crizei din vremea lor.
Întrebarea este: au fost ei cei care au stabilizat situația? Sau a fost altcineva sau altceva? În ambele cazuri, tensiunea a fost dominată de o forță mai puternică, iar fiecare lider a folosit acea forță pentru a calma sistemul. Pentru Roosevelt, cel de-al Doilea Război Mondial a fost cel care a stabilizat economia și a creat un nou sentiment de unitate. Pentru Reagan, prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea care a făcut ca Vietnamul să devină marginal și a dat guvernului un sentiment de competență și realizare.
Revenind la întrebarea cum se termină totul, s-ar părea că un succes în politica externă în jurul anului 2028 ar putea calma sistemul. Al Doilea Război Mondial și Războiul Rece au fost evenimente majore, cu consecințe de mare amploare. Este greu să vedem ceva în acest moment care ar putea afecta în mod similar sistemul global.
Aici este problema: există o ordine în sistemul politic care este ușor de văzut, dar greu de explicat. Am prevăzut actuala criză internă, dar nu am dat niciun motiv pentru apariția ei. Iar atunci când o metodă a funcționat fără explicații, este greu să nu o folosești și să nu te bazezi pe ea.
Ideea aici este că, pe baza modelului nostru, se pare că tensiunile de tipul celor pe care le vedem acum vor continua până în 2028.