Autoritățile germane au emis un mandat de arestare pe numele unui ucrainean suspectat că a făcut parte din echipa care a aruncat în aer conductele de gaz Nord Stream din Marea Baltică, potrivit presei locale, citate de The Guardian.
Bărbatul, un instructor de scufundări identificat doar ca Volodimir Z, se crede că a locuit ultima dată în Polonia și se presupune că, în septembrie 2022, s-a scufundat noaptea la 80 de metri pe fundul mării pentru a planta dispozitive explozive pe conductele care mergeau din Rusia în Germania.
Dispozitivele explozive au fost detonate la 26 septembrie, la șapte luni după începerea invaziei rusești în Ucraina. Patru scurgeri mari de gaze au fost descoperite pe ambele conducte Nord Stream în apropierea insulei daneze Bornholm, ceea ce a dus la scoaterea din funcțiune a conductelor. Institutele seismice au înregistrat două explozii subacvatice pe conductele construite între 2010 și 2012 pentru a transporta gaz rusesc către Germania. La momentul exploziei, acestea nu erau în funcțiune, dar conțineau gaz.
Conform relatărilor din ziarele Süddeutsche și Die Zeit, precum și ale radiodifuzorului ARD, Germania a solicitat pentru prima dată Poloniei arestarea bărbatului în iunie, dar se crede că acesta a intrat în clandestinitate, potrivit unor surse de securitate citate în rapoarte.
Biroul procurorului general german, care a investigat cazul chiar și după ce Danemarca și Suedia au renunțat la anchetele lor respective, a refuzat să comenteze.
Autoritățile poloneze au confirmat miercuri primirea unui mandat european de arestare.
Parchetul național a declarat într-un e-mail adresat agenției de presă AFP: „În cele din urmă, Volodimir Z nu a fost reținut, deoarece a părăsit teritoriul Poloniei la începutul lunii iulie a acestui an, trecând frontiera polono-ucraineană”.
Presa a identificat, de asemenea, un alt bărbat și o femeie – care sunt, de asemenea, instructori de scufundări ucraineni – despre care se presupune că ar fi fost implicați în atac, deși nu au fost emise mandate de arestare pe numele lor.
Anterior, ancheta s-a concentrat pe un iaht cu vele numit Andromeda, pe care au fost găsite urme de explozibil HMX, cunoscut și sub numele de Octogen, în iulie 2023. Ambarcațiunea a fost închiriată în Germania de o persoană care folosea un cont Google înregistrat în Ucraina.
Rusia face presiuni pentru a primi răspunsuri din partea Occidentului cu privire la exploziile de la Nord Stream
Parchetul General al Rusiei a anunţat miercuri că a transmis un mesaj scris mai multor ţări occidentale în care le cere să-şi respecte obligaţiile internaţionale pentru stabilirea celor responsabili şi aducerea lor în faţa justiţiei în cadrul investigaţiilor privind exploziile de la Nord Stream şi a „actelor de terorism” în Rusia, relatează Reuters.
Membrii echipajului ar fi folosit identități false, inclusiv un pașaport românesc și bulgar și cel al unui soldat ucrainean care neagă implicarea și a cărui identitate se crede că a fost furată.
Iahtul, un Bavaria Cruiser de 50 de picioare, a pornit din portul Rostock și a făcut escală pe insula germană Rügen, pe insulele Bornholm și Christiansø din Danemarca, apoi pe Sandhamn din Suedia și Kołobrzeg din Polonia, înainte de a reveni la Rostock.
Volodimir Z a fost identificat după ce Citroën-ul alb înmatriculat în Ucraina pe care îl conducea pe Rügen a fost surprins circulând cu viteză excesivă de o cameră a poliției, care a înregistrat imaginea feței sale, la 8 septembrie 2022.
Sabotarea gazoductelor Nord Stream: Danemarca închide ancheta fără a începe urmărirea penală
Poliţia daneză a anunţat luni că a închis ancheta asupra sabotării gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică în septembrie 2022, apreciind că nu are „bazele juridice necesare” pentru a declanşa urmăriri penale, informează AFP.
În ciuda dovezilor conform cărora Volodimir Z ar fi putut avea sprijinul unor oficiali militari de rang înalt, nu există nicio sugestie că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi fost la curent cu atacul sau că acesta ar fi fost sancționat de stat.
Atât Rusia, cât și Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele distrugerii conductelor, care a reprezentat pentru mulți un memento urât al dependenței Germaniei de gazul rusesc. Toți cei acuzați au negat până acum implicarea.