Germania introduce vaccinarea obligatorie pentru personalul medical. În Austria, cei care refuză vaccinarea pot fi amendați trimestrial cu 3.600 de euro

Germania a introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, după o îndelungată polemică legată de oportunitatea şi de legalitatea unei astfel de măsuri. Parlamentul a dat undă verde legii care i-ar putea lăsa fără loc de muncă pe angajaţii din sănătate care nu se vor vaccina până la jumătatea lunii martie.

10 Decembrie 2021, 19:57 |

Potrivit legii votate cu o largă majoritate în Bundestag, personalul din spitale și din casele de îngrijire a vârstnicilor vor trebui să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

Angajații din sistemul de sănătate au termen până pe data de 15 martie să se vaccineze, riscând în caz contrar suspendarea contractului de muncă.

Karl Lauterbach, ministrul german al Sănătăţii:Cu rata de infectare pe care o avem acum, singura alternativă la închiderea restaurantelor şi instituţiilor culturale este ca persoanele nevaccinate să nu fie primite. Este păcat, am ajuns în punctul în care trebuie să spunem cu onestitate: nimănui nu îi place situaţia, nimeni nu vrea să facă asta, însă nu avem alternativă„.

Germania se alătură astfel unor țări ca Franța, Grecia, Italia sau Marea Britanie, care au introdus deja obligativitatea vaccinării pentru personalul medical.

Noul cancelar social democrat Olaf Scholz plănuiește să nu se oprească aici și intenționează să urmeze exemplul Austriei, care a decis să introducă obligativitatea vaccinării și pentru restul populației. Măsura va rămâne în vigoare timp de 2 ani. Vor fi exceptaţi copiii sub 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care prezintă o recomandare din partea unui medic, precum şi persoanele care au avut COVID în ultimele 180 de zile.

Wolfgang Muckstein, ministrul Sănătăţii din Austria:Termenele limită pentru vaccinarea obligatorie sunt la fiecare trimestru. La finalul acestor termene-limită, în registrul de vaccinări apar persoanele care trebuie să se vaccineze obligatoriu şi cele care, cu dovadă de la medic, nu o pot face din motive medicale. Dacă nu apar aceste persoane, începe o procedură. În cazul procedurii obişnuite, amenda e de 3.600 de euro„.

Zeci de mii de austrieci au ieșit în stradă, săptămâni la rând, în semn de protest față de vaccinarea obligatorie.

Vaccinarea obligatorie este o temă care întâmpină rezistență în majoritatea țărilor europene. Doar Austria și Germania sunt statele care au reușit până acum să implementeze măsura.

Source

Distribuie știrea