• Mon. Jan 17th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Germania scoate din funcțiune 3 reactoare, adică jumătate din capacitățile nucleare ale acestei țări

Dec 31, 2021

Guvernul de la Berlin a decis să urgenteze închiderea centralelor nucleare după accidentul de la Fukushima, din 2011. Un puternic cutremur și un tsunami de proporții au distrus centrala aflată pe coastă. Cantități uriașe de apă radioactivă s-au revărsat în ocean și s-a degajat un nor de particule periculoase pentru mediul înconjurător și pentru om. A fost cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobîl.

Arne Fellemann, specialist ecologist:Trei reactoare vor fi închise anul acesta – Borkdorf, Grohnde şi Gundremmingen. La sfârşitul lui 2022 vor fi închise Emsland, Isar 2 şi Neckarwestheim 2. Acestea trei vor fi ultimele reactoare închise. În acel moment, renunţarea la industria nucleară va fi completă. Dar vor rămâne uzine de îmbogăţire a uraniului în Germania, ca cea de la Gronau“.

Germania, cea mai mare economie europeană, vrea să treacă integral la surse ecologice de energie și are un ambițios plan de reducere a riscurilor nucleare și a emisiilor de gaze nocive.

Reversul medaliei va fi, însă, creșterea prețurilor pentru consumatori.

Centralele nucleare contribuie cu 12% la producerea de energie electrică. În schimb, sursele regenerabile produc deja 41% din energia electrică.

Germania are ambiția de a ajunge până în 2030 la electricitate din surse curate.

Source