Ghețarii din Alaska, de la nivelul mării, se topesc mult mai repede decât anticipau oamenii de știință. Sunt afectate comunitățile și orașele de coastă

Un nou studiu arată că ghețarii din Alaska se topesc mult mai repede decât anticipau oamenii de știință. Și, cel mai grav, nu cei de la altitudini înalte, ci chiar aceia de la nivelul mării. Topirea mai rapidă a ghețarilor poate avea consecințe uriașe – cele mai periculoase fiind pentru comunitățile și orașele de coastă. Nu doar în Alaska, ci peste tot în lume, unde nivelul oceanelor ar crește.

Bethan Davies, glaciolog, Universitatea Newcastle: Câmpul de gheață se restrânge de cinci ori mai repede decât în perioada 1948 – 1979. Este o viteză care s-a accelerat în ultimii 10-15 ani.

Alaska are printre cele mai mari volume de gheață din lume – și cele mai mari cantități sunt în aceste așa-numite câmpuri de gheață.

Bethan Davies, glaciolog, Universitatea Newcastle: Pe măsură ce clima se schimbă, avem ierni mai scurte și veri mai lungi. Sezonul de topire este mai lung, topirea e mai mare. Și crește altitudinea la care zăpada se menține pe tot parcursul anului.

Oamenii de știință evită termenul de „încălzire globală” pentru că adesea este greșit înțeles, și preferă „schimbări climatice”. La nivel global, temperatura anuală este în creștere – dar multe comunități resimt altfel modificările, cu diferențe mari între iarnă și vară, cu temperaturi din ce în ce mai extreme și cu treceri bruște de la caniculă la furtuni.

Distribuie știrea