Gita Gopinath, prim adjunct al FMI: SUA nu au depăşit încă perioada de inflaţie ridicată

Inflaţia în Statele Unite ale Americii “nu a depăşit încă” nivelul ridicat şi este prea devreme ca Rezerva Federală a SUA (FED) să declare victoria în lupta contra preţurilor în creştere, a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, într-un interviu acordat Financial Times, potrivit Agerpres.

06 Ianuarie 2023, 09:47 (actualizat 06 Ianuarie 2023, 09:47) Știrile TVR |

Gita Gopinath (FMI)

Oficialul FMI a cerut Rezervei Federale a SUA să continue anul acesta majorarea dobânzilor.

Este important ca FED  “să menţină politica monetară restrictivă până când un declin durabil, definit, al inflaţiei” este evident în cazul salariilor şi al industriilor care nu au legătură cu alimentele sau energia, a subliniat Gopinath.

Oficialul a adăugat: „Dacă observăm indicatorii de pe piaţa forţei de muncă şi componentele inflaţiei, cred că este clar că nu a fost încă depăşit nivelul ridicat al inflaţiei”.

În octombrie, FMI a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în 2023, reflectând efectele războiului din Ucraina, ratele ridicate ale dobânzilor şi presiunile inflaţioniste.

În interviu, Gopinath a declarat că se aşteaptă ca economia Chinei să fie sever afectată pe termen scurt. O redresare ar putea fi posibilă spre finalul anului, în urma redresării cererii, a apreciat oficialul FMI.

Source