În contextul atâtor schimbări, şcoala românească rămâne totuşi constantă la un capitol: cel al listelor lungi pentru rechizite. Învăţătorii şi profesorii solicită anumite tipuri de caiete de scris, caiete de exerciţîi, fişe de lucru sau blocuri de desen. Cu un ochi la cerinţe şi unul la portofel, părinţii fac eforturi finanaciare pentru a asigura copiilor tot ce le trebuie pentru şcoală. Cumpărături s-au făcut până în ultima clipă.
Noul an școlar i-a pus pe părinți pe drumuri până în ultima clipă. În faţa rafturilor ticsite cu ghiozdane, penare, stilouri şi caiete s-au făcut zeci de genoflexiuni până când s-a luat o decizie. În cazul unora, fraţîi au fost ajutoare de nădejde.
Părinții și copiii au făcut cumpărăturile respectând listele primite de la profesori și învățători
Ca de fiecare dată, părinţîi se împart în două categorii. Pe o parte sunt cei care preferă să ia totul dintr-o dată şi să scape de griji, pe de altă parte sunt cei care cumpără doar strictul necesar şi ulterior revin frecvent în magazine, în funcţie de cerinţele de la şcoală.
”Acum ne uităm şi la preţuri că s-au scumpit toate şi ne mai trebuie şi hăinuţe, câteva sute de lei, sunt doi copii. Eu mă gândesc că totuşi am un job decent şi îmi permit să cumpăr, dar sunt oameni care nu ştiu cum se descurcă, vă spun sincer, şi cu haine, şi cu ghiozdan, şi cu cărţi şi cu toate… sare de şapte, opt sute de lei”, ne spune un părinte.
Părinţii cu venituri mici vor primi şi în acest an tichete sociale pentru rechizite şi alte materiale şcolare. Cererile trebuie depuse la primărie, în cazul preşcolarilor, şi la şcoli în cazul elevilor, chiar în primele zile ale acestui an şcolar. E nevoie şi de documente care să justifice veniturile familiei. Valoarea tichetelor este de cinci sute de lei.