Gospodării inundate la Orăștie, mai multe persoane au fost evacuate. Drumarii, nevoiți să închidă accesul pe breteaua care duce către Nădlac și Deva

Inundații în județul Hunedoara, în apropiere de Orăştie. Apa a intrat în mai multe gospodării, iar 7 persoane, printre care şi un copil, au fost evacuate de pompieri. Se circulă cu dificultate şi pe drumul naţional 7.

De mai bine de 24 de ore plouă în această zonă a Transilvaniei, iar zăpada care s-a depus pe dealurile de la poalele munților Retezat s-a topit, ceea ce a dus la creșterea debitelor râurilor și pâraielor.

Pe drumul național 7, între Orăștie și Aurel Vlaicu, pârâul Romos s-a revărsat din matcă, iar apa a acoperit carosabilul.

Se circulă pe un singur sens, alternativ.

Drumarii au fost nevoiți să închidă accesul pe breteaua care duce către Nădlac și Deva, respectiv coborârea dinspre direcția Sibiu – Sebeș.

Cod galben de ploi, cod portocaliu de ninsoare

Până miercuri dimineață, la ora 08.00, este în vigoare un cod galben de ploi în Carpații Meridionali, inclusiv în Hunedoara, unde, în zona montană înaltă, vor cădea ninsori de cod portocaliu.

Pe parcursul zilei de marţi şi la începutul nopţii de marţi spre miercuri, atât în Carpaţii Occidentali, cât şi în vestul şi sud-vestul Transilvaniei, vor fi cantităţi de precipitaţii de 25 – 30 l/mp, izolat de 40 l/mp.

Vor fi mai ales ploi, iar la munte, la altitudini mai mari de 1.400 de metri, va ninge şi se va depune strat de zăpadă.

În decursul zilei de miercuri, 14 februarie, între orele 8:00 – 20:00, va fi valabilă o atenţionare cod galben de intensificări ale vântului în judeţe din Moldova şi din nord-estul Munteniei, cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h. Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, se vor semnala şi în restul Munteniei, Dobrogea şi local în Oltenia.

Conform ANM, începând din 13 februarie, ora 10:00, şi până în dimineaţa zilei de 14 februarie, pe fondul unei informări meteo, temporar, vor fi precipitaţii îndeosebi în nordul, centrul şi estul ţării, unde se vor acumula cantităţi de apă în general de 15 – 25 l/mp. De asemenea, vor fi ploi, ce vor avea şi caracter de aversă.

În Carpaţii Orientali şi, trecător în noaptea de marţi spre miercuri în Transilvania şi Moldova, se vor semnala precipitaţii şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Marţi, vântul va avea intensificări temporare în regiunile vestice şi sud-vestice, iar spre seară şi noaptea şi în cele estice, cu viteze de 45 – 55 km/h.

Cod portocaliu de inundații

Până miercuri la prânz este în vigoare și un cod hidrologic portocaliu, pe râuri din bazinele hidrografice: Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara) și Olt (judeţele: Braşov, Sibiu şi Vâlcea).

În intervalul 13.02.2024 ora 12:00 – 14.02.2024 ora 24:00, este activ un cod galben, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (sector îndiguit, judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş (judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mică (judeţele: Harghita, Mureş şi Alba), Târnava Mare (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba),  Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Olt (judeţele:  Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Argeş (judeţul Argeş), Suceava (judeţul Suceava) și Moldova (judeţul Suceava).

Hidrologii avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

De asemenea, există probabilitatea depășirii cotelor de apărare pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

Distribuie știrea