Grace, asistenta medicală robot, creată în contextul pandemiei de coronavirus. Prototipul, conceput să interacţioneze cu persoanele vârstnice şi cu cele izolate

09 Iunie 2021, 12:15 (actualizat 09 Iunie 2021, 12:21) |

Grace, asistenta medicală robot / FOTO: Agerpres

Îmbrăcată într-o uniformă albastră de asistentă medicală, Grace are trăsături asiatice, părul castaniu până la guler şi este dotată cu o cameră termică amplasată în dreptul pieptului cu care ia temperatura şi evaluează capacitatea de reacţie a pacienţilor. Ea utilizează inteligenţa artificială pentru a diagnostica un pacient şi poate să comunice în limba engleză şi în dialectele mandarin şi cantonez din limba chineză.

”Pot să le fac vizite oamenilor şi să le înveselesc ziua prin stimulare socială… dar pot să fac şi terapie conversaţională, prelevarea datelor privind indicatorii biologici şi să asist furnizorii de servicii medicale”, a declarat pentru Reuters Grace, în timp ce stătea alături de ”sora” ei, Sophia, în laboratorul din Hong Kong al Hanson Robotics.

Asemănarea lui Grace cu o angajată din sistemul sanitar şi capacitatea ei de interacţiune socială sunt menite să uşureze povara cu care se confruntă personalul spitalicesc din prima linie, copleşit în timpul pandemiei, a declarat fondatorul companiei, David Hanson.

”O înfăţişare asemănătoare omului facilitează încrederea şi conexiunea naturală pentru că suntem făcuţi pentru interacţiuni faţă în faţă”, a spus Hanson, explicând modul în care Grace poate să simuleze acţiunea a mai mult de 48 de muşchi faciali importanţi şi are un comportament reconfortant, conceput să semene într-o oarecare măsură cu personajele din producţiile din genul anime, de multe ori o fuziune între stilurile asiatice şi occidentale.

Awakening Health intenţionează să producă în masă o versiune beta a lui Grace până în august, a declarat David Lake, directorul executiv în cadrul joint-venture-ului format din Hanson Robotics şi Singularity Studio, adăugând că există planuri de a implementa robotul anul viitor în diverse locaţii, inclusiv în Hong Kong, China continentală, Japonia şi Coreea de Sud.

Costurile de producţie a roboţilor, în prezent asemănător cu cel al maşinilor de lux, vor scădea odată ce compania va fabrica zeci sau sute de mii de unităţi, a adăugat Hanson.

Lansarea lui Grace vine în contextul în care utilizarea roboţilor umanoizi a devenit necesară pe fondul impactului global al coronavirusului, a spus Kim Min-Sun, profesoară de comunicologie la Universitatea din Hawaii.

Numeroase persoane, blocate în locuinţe în timpul carantinelor asociate COVID-19, s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală şi gânduri negative. ”Dacă pot primi ajutor prin intermediul acestor roboţi sociali în cadru intim, cu certitudine acest lucru va avea un impact pozitiv asupra societăţii”, a spus ea.

Source

Distribuie știrea