Grevă la compania Amazon din Marea Britanie. Angajații susțin că pauzele lor de toaletă sunt cronometrate, iar roboții din depozit ”sunt tratați mai bine”

25 Ianuarie 2023, 15:25 Știrile TVR |

Angajaţii Amazon din Germania sunt în grevă pentru a obţine salarii mai mari / FOTO: shutterstock.com

Aproximativ 300 de angajați au ieșit în stradă la depozitul Amazon din Coventry, a anunțat sindicatul GMB, din cauza a ceea ce au numit o creștere salarială ” ridicolă” de 5%, până la 10,50 lire sterline pe oră.

Amazon a declarat că are un sistem “care recunoaște performanțele deosebite”. Un purtător de cuvânt a declarat că „încurajează, de asemenea, coaching-ul pentru a-i ajuta pe angajați să se îmbunătățească dacă nu își ating obiectivele de performanță”.

Doi angajați ai companiei Amazon, care sunt membri ai sindicatului GMB, au declarat că roboții din depozit “sunt tratați mai bine decât noi”. Darren Westwood și Garfield Hilton au descris cum chiar și o pauză la toaletă poate duce la întrebări din partea managerilor.

„Chestia cu oprirea timpului de lucru este că vor să știe de ce”, a spus Hilton. „Așa că, dacă timpul depășește câteva minute, ei pot vedea acest lucru în sistem”.

Garfield Hilton, care suferă de diabet, a declarat că nu este întotdeauna posibil să se găsească toalete în clădire, iar procesul de găsire a uneia și de întoarcere poate dura uneori mai mult de 15 minute.

Bărbații au spus că managerii urmăresc performanța personalului, iar timpul care nu este petrecut la scanarea articolelor este acumulat.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat: „Performanța este măsurată doar atunci când un angajat se află la postul său și este conectat pentru a-și face treaba. Dacă un angajat se deconectează, lucru pe care îl poate face în orice moment, instrumentul de gestionare a performanței este pus în pauză”.

Garfield Hilton a spus că Amazon dorește ca „fiecare minut în acea clădire să fie maximizat”.

„Trebuie să privești lucrurile astfel: dacă cutia cu produsul nu se mișcă, nu faci bani. Asta înseamnă Amazon. Dacă există o problemă cu o cutie, vor exista pierderi. Dacă cutia părăsește clădirea, asta va genera bani”.

În august, Amazon a oferit angajaților din Marea Britanie o creștere salarială de 5%, care valora 50 de cenți în afara Londrei și a regiunii de sud-est. Inflația, rata de creștere a prețurilor, se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, punând presiune asupra bugetelor gospodăriilor.

Bogdan, care are 29 de ani, lucrează pentru Amazon din 2015. El a spus că, după ce angajații și-au pus sănătatea în pericol pentru a lucra în timpul perioadei de vârf a pandemiei, salariile reprezintă în continuare o “insultă” pentru personal.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat că salariul de început pentru un angajat este de 11,45 lire sterline pe oră în Londra și în sud-estul țării și de 10,50 lire sterline pe oră în restul Regatului Unit. El a precizat că acest lucru a marcat o creștere de 29% a salariului minim pe oră plătit angajaților Amazon din 2018. Însă, membrii sindicatului vor să fie plătiți cu 15 lire sterline pe oră.

Amanda Gearing, un înalt organizator al sindicatului GMB, a declarat că greva de miercuri va avea un “impact masiv” asupra depozitului din Coventry. Dintre cei 1.500 de lucrători de la sediul Amazon din Coventry, aproximativ 300 vor ieși în stradă, spune sindicatul.

Vânzările și profiturile globale ale Amazon au crescut vertiginos pe măsură ce restricțiile Covid-19 au forțat oamenii să facă cumpărături online. Între 2019 și 2020, profiturile aproape că s-au dublat, ajungând la 21,3 miliarde de dolari și au crescut din nou în anul următor la 33,3 miliarde de dolari.

Creșterea a fost inegală de la redeschiderea economiilor și, după ce a angajat mii de angajați din 2019, Amazon concediază acum 18.000 de lucrători din întreaga lume.

Jeff Bezos, fondatorul și președintele executiv al Amazon are o avere de 120 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

„Nu vrem barca lui sau rachetele lui. Vrem doar să putem trăi. Eu vreau doar să pot să îmi plătesc facturile la sfârșitul săptămânii. Asta este tot ce cerem”, a declarat Darren Westwood, angajat al companiei.

Source