Consiliul Legislativ Palestinian din Gaza a cerut inspecții internaționale în centrele de detenție israeliene, după eliberarea, în această săptămână, a mai multor prizonieri care păreau fragili și slabi după mai multe luni de detenție, potrivit CNN.
Printre cei eliberați se numără fostul președinte al Consiliului, Aziz Dweik, care a fost închis nouă luni, fiind acuzat de afiliere la Hamas. El părea mult mai slab și mai cărunt decât înainte de a fi deținut.
Consiliul a declarat că „privește cu mânie crimele comise de inamic împotriva prizonierilor, iar cel mai bun exemplu este fotografia doctorului Aziz Dweik atunci când a părăsit închisorile de ocupație”.
Consiliul a afirmat că prizonierii au fost supuși la înfometare, izolare și tortură.
Dweik însuși a declarat vineri că prizonierii au fost „înfometați 24 de ore. Prizonierii se află în condiții de sănătate precare, suferind de boli de piele, iar hrana este insuficientă chiar și pentru copii, ca să nu mai vorbim de satisfacerea nevoilor bărbaților”.
CNN a cerut Forțelor de Apărare Israeliene și autorităților penitenciare un răspuns la acuzațiile făcute de Consiliu.
Cei mai mulți dintre cei aproximativ 30 de prizonieri eliberați săptămâna aceasta din Negev și Ofer erau deținuți administrativi, care nu fuseseră acuzați de nicio infracțiune.
Unul dintre aceștia, potrivit Societății prizonierilor palestinieni, a fost Saed Abu Shanab din Tulkarm, care a petrecut 21 de ani în închisorile israeliene.
Societatea Prizonierilor a declarat că starea prizonierilor „reflectă unele dintre condițiile dure și umilitoare de detenție, inclusiv acte de tortură, abuzuri și înfometare, pe lângă infracțiunile medicale”.
În luna mai, CNN a publicat o investigație bazată pe mărturiile unor denunțători din Negev, care a raportat că „medicii amputau uneori membrele prizonierilor din cauza rănilor suferite în urma încătușării constante; [și] a procedurilor medicale efectuate uneori de medici necalificați”.
Ca răspuns la aceste relatări, IDF a răspuns că „asigură un comportament adecvat față de deținuții aflați în custodie. Orice acuzație de comportament necorespunzător este examinată și tratată în consecință”.
Armata israeliană a recunoscut că a transformat parțial trei clădiri militare în tabere de detenție pentru deținuții palestinieni din Gaza de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului condus de Hamas.
Societatea Prizonierilor a declarat în aprilie că marea majoritate a deținuților eliberați sufereau de probleme de sănătate „care au necesitat transferul unora dintre ei la spital imediat după eliberare”.