Rusia trebuie să anexeze regiunea ucraineană Harkov pentru a rezolva problema bombardamentelor asupra Belgorod, regiune rusă situată la frontiera cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, citat de TASS şi Moscow Times.
„Harkovul să fie alipit regiunii Belgorod. Este cel mai bun mod de a rezolva problema tirurilor regiunii Belgorod” dinspre teritoriul Ucrainei, a declarat Gladkov la postul de televiziune Rossia-24. Cu toate acestea, la insistenţele jurnalistului, el nu a răspuns dacă într-adevăr crede în posibilitatea anexării regiunii Harkov de către Rusia.
Gladkov a indicat că mai multe aşezări de partea rusă a frontierei au fost bombardate luni simultan de către forţele ucrainene, potrivit Reuters.
Într-un comunicat publicat pe Telegram, el susţine că două instalaţii industriale din oraşul de frontieră Şebekino au fost bombardate, iar patru angajaţi răniţi.
Mai multe aşezări au rămas fără electricitate, a adăugat el.
Belgorod, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, a fost atacată de mai multe ori de forţele Kievului de la începutul conflictului pe scară largă declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei în februarie 2022.
În ianuarie 2023, guvernatorul Gladkov, la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, a spus că aproximativ 6.500 de locuitori din zonă au fost forţaţi să-şi părăsească casele şi au devenit efectiv refugiaţi.
În urma bombardamentelor din regiune, potrivit acestuia, 25 de persoane au fost ucise, aproximativ 100 rănite, conform Moscow Times.
Grupuri de voluntari ruşi, care luptă de partea Ucrainei, au întreprins săptămâna trecută un raid transfrontalier major într-o serie de localităţi de partea rusă a frontierei, preluând controlul pentru scurt timp asupra a trei aşezari înainte de a se retrage peste graniţă.
Kievul nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina, dar a declarat că distrugerea infrastructurii face parte din pregătirea unui asalt terestru planificat.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică întărirea securităţii la graniţă pentru a asigura o mişcare „rapidă” a militarilor şi civililor ruşi în regiunile ucrainene aflate acum sub controlul Moscovei.
În septembrie anul trecut, armata rusă a fugit din Harkov în timpul unei contraofensive ucrainene. Ministerul Apărării de la Moscova a numit retragerea forţelor ruse drept o „regrupare de trupe”.
„Unele unităţi s-au retras într-o ordine relativ bună şi sub control, în timp ce altele au fugit aparent în panică”, remarcau la vremea respectivă serviciile de informaţii britanice.
În timpul retragerii, forţele ruse au abandonat „echipament foarte valoros”, inclusiv muniţie „necesară pentru artilerie”.
Drept urmare, armata rusă a fost alungată înapoi la vest de râul Oskol, iar forţele ucrainene au eliberat aproximativ 8.000 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Harkov (nord-est), aminteşte Moscow Times.
Sursa: Agerpres