Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea pensiilor speciale. Vor scădea pensiile din magistratură, ale navigatorilor, diplomaților, militarilor și ale angajaților de la Curtea de Conturi

Ministrul Muncii Marius Budăi a prezentat, după ședința de guvern de miercuri, care sunt principalele modificări propuse ale proiectului. “Reducerea cheltuielilor cu pensiile și indemnizațiile speciale se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații care au protecția deciziei CCR”, a spus ministrul Budăi.

28 Decembrie 2022, 15:48 (actualizat 28 Decembrie 2022, 16:44) Știrile TVR |

Șase categorii de legi urmează să fie modificate prin acest proiect – două în domeniul justiției, navigatorii, Curtea de Conturi, diplomații și pensiile militare. Proiectul va fi trimis în Parlament și va fi supus dezbaterii începând cu 1 februarie 2023.

Ministrul Muncii Marius Budăi:

– prin proiectul de act normativ se ține cont de prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de deciziile CCR, dar și de lipsa transparenței care a fost reclamată de partenerii sociali la scrierea PNRR

– toți miniștrii de resort au fost prinși în echipa de lucru a acestui proiect, sunt coinițiatori

– proiectul de lege va fi depus în Parlament și va fi supus dezbaterilor, începând cu 1 februarie

– se urmărește ajustarea, prin reducerea cheltuielilor, cu pensiile și indemnizațiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale, cele șase categorii de legi – două în domeniul justiției, navigatorii, Curtea de Conturi, diplomații și pensiile militare. Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații care au protecția deciziei CCR. Însă și aici este o ajustare – odată de vechime necesară în magistratură, dar și o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate și nicio pensie nu va mai depăși venitul în calcul. De asemenea, la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent, este vorba de acele prime acordate în ultimele șase luni sau drepturi salariale acordate în ultima lună. Nu se mai ia în calcul ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistrați, din ultimii 10 ani și de la șase la 12 luni, pentru sistemul militar, în ultimii cinci ani.

Articole pe aceeaşi temă

Source