Guvernul aprobă săptămâna viitoare ordonanța care ar trebui să aducă economii de un miliard de lei. Vor fi înghețate salariile, nu se mai fac angajări, iar pensia și salariul se vor cumula doar pentru medici şi profesori

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt reduse cheltuielile bugetare e gata şi va fi adoptat săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern. Potrivit documentului studiat de jurnaliștii TVR, executivul va bloca până la finalul anului toate angajările în sistemul public, iar salariile bugetarilor nu vor mai creşte. Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis la stat. Guvernul vrea să taie şi din banii bugetarilor cu titlul de Doctor. Executivul speră să facă economii de un miliard de lei.

22 Aprilie 2023, 20:38 (actualizat 22 Aprilie 2023, 20:39) Știrile TVR |

Potrivit unor surse guvernamentale, salariile angajaților din sistemul public vor îngheța începând cu luna mai, iar până la finalul anului, în instituții și în firmele de stat nu se vor mai organiza concursuri pentru angajări.

În plus, primăriile, ministerele și celelalte instituții nu vor mai putea organiza cursuri de formare anul acesta.

Ordonanța de urgență pe care executivul o va adopta săptămâna viitoare va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Excepție vor face doar profesorii și angajații din spitale, care vor putea lucra chiar dacă s-au pensionat.

Sindicaliștii din învățământ sunt nemulțumiți de măsurile propuse de guvern, dar ministrul Educației le transmite că încearcă să rezolve revendicările privind salarizarea.

Potrivit proiectului, o persoană va putea fi membru în cel mult două consilii de administrație sau de supraveghere, iar indemnizația pentru doctorat nu va mai reprezenta un procent din salariu, ci va fi o sumă fixă – jumătate din salariul mediu brut pe țară. Astfel, fiecare angajat de la stat care primește sporul va rămâne în final cu 900 de lei.

Adrian Negrescu, analist financiar: Sunt nişte măsuri care ajută într-o oarecare măsură la echilibrarea bugetului, dar nu sunt de ajuns pentru a acoperi gaura bugetară. Să nu uităm că, în primele două luni, deficitul bugetar era de 17 miliarde de lei.

Surse guvernamentale susțin că, până la finalul anului, nicio instituție a statului nu va mai putea să cumpere, să închirieze sau să preia în leasing mașini, mobilier sau aparatură birotică.

În plus, toate instituțiile vor pierde la rectificarea bugetară banii necheltuiți în primul trimestru.

Source

Distribuie știrea