Guvernul caută soluții pentru majorări de pensii și salarii. Iohannis: Este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile

Guvernul condus de Nicolae Ciucă are în vedere creşterea pensiilor și salariilor în 2023. Fondurile ar urma să fie prinse în bugetul de stat pentru anul viitor, pe care Executivul a început deja să îl construiască. Acesta urmează să includă toate programele lansate până acum de Guvern plus majorările.

21 Septembrie 2022, 20:10 Știrile TVR |

Forma finală a bugetului de stat ar urma să fie aprobată după negocieri informale cu Bruxelles-ul faţă de care România s-a angajat să coboare treptat deficitul. Guvernul va prezenta liderilor Uniunii indexările de venituri drept “subiect de importanță strategica națională”.

Semnalul a venit de la cel mai înalt nivel. Președintele Klaus Iohannis a declarat că le-a transmis liderilor coaliției să găsească soluții pentru majorarea pensiilor și salariilor, “o compensare rezonabilă” în raport cu creșterile de preturi și inflația.

Declarația președintelui face lumina în subiectul creșterilor de pensii și salarii, față de care Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au poziționat diferit până acum.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile. Nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuția pe creșterea salariilor și pensiilor. Avem o creștere economică substanțială și, sigur, asta ne dă speranța că vom avea pe salarii și pensii o creștere.

A venit imediat și reacția premierului Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern: Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor.

Pe lângă aceste majorări, Guvernul vrea să susțină din bugetul pe anul viitor toate programele de investiții, din PNRR și pe cele pentru persoane vulnerabile.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, are planuri mari: Prim-ministrul colectează de la absolut toți miniștri un draft întreg cu care se va merge la Bruxelles, Este posibil ca atât primul ministru cât și eu  să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu CE.

Marius Budăi, Ministrul Muncii: Noi am solicitat în urma calculelor o majorare a pensiilor cu cel puțin zece la sută dar și o discuție transparentă astfel încât să avem și o creștere a salariului minim brut în România.

Calendarul adoptării bugetului este strâns. O primă lectură a proiectului întocmit de Ministerul de Finanțe va fi pe 20 octombrie. Iar în noiembrie bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pentru 2023 ar trebui să ajungă în Parlament.

Citește și Premierul a anunțat calendarul aprobării bugetului pentru anul 2023. Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte proiectul pe 20 octombrie

Source