Guvernul, în război cu ONG-urile, pe combaterea tăierilor ilegale de păduri

Un proiect de ordonanţă de urgenţă, care ar trebui să descurajeze defrişările ilegale, e pus la zid de societatea civilă. ONG-urile sunt nemulţumite în special că statul scapă de orice răspundere faţă de modul în care se planifică şi se gestionează fondurile silvice. Reprezentanţii societăţii civile susţin că nici progamul SUMAL, care urmăreşte defrişările şi transporturile de lemne, nu funcţionează.

01 August 2021, 19:33 (actualizat 01 August 2021, 20:48) |

Ministerul Mediului a pregătit o ordonanţă de urgenţă care îşi propune să reglementeze din nou tăierile de arbori şi să extindă sancţiunile pentru domeniul silvic. ONG-urile de profil, care susţin că nu au fost consultate, nu sunt de acord cu multe dintre prevederile ordonanței.

CIPRIAN GĂLUŞCĂ, Greenpeace România: “Nu are cum să rezolve problema infringementului. Ce este mai important de atât este că acest act normativ nu a fost făcut prin dezbatere publică şi nu înţelegem motivul. Nu vedem nicio îmbunătăţire majoră în forma actuală propusă. Răspunsul la problema cum oprim tăierile ilegale se află în sistemul SUMAL. Avem de la începutul anului, din februarie, o bază de date, cu extrem de multe informaţii din silvicultura românească. Din păcate, nu avem o echipă care să interpreteze aceste date, astfel încât sistemul să genereze în final acele alerte pe care ni le dorim cu toţii, şi nu numai noi, cetăţenii, şi ong-urile, ci şi gărzile forestiere, jandarmeria, poliţia, autorităţile de control”.

Oamenii care ar trebui să gestioneze și să apere fondurile silvice sunt astfel cu mâinile legate. Iar prin noul act normativ, statul îi scapă și de răspunderi administrative și penale. ONG-urile de mediu au constatat deja pe teren că amenajamentele silvice – în fapt, planurile de management al pădurilor – au fost întocmite pe date subestimate. Şi astfel, firmele de exploatare au putut tăia şi de trei – patru ori mai mult lemn.

CĂTĂLINA RĂDULESCU, avocat, reprezentant Green Agent: „Amenajamentele silvice se aplică fără evaluare de mediu şi fără aprobare prin ordin de ministru. Şi avem exemple concrete de amenajamente care se aplică în felul acesta în continuare şi chiar amenajamente noi. Sancţiuni legate de aplicarea amenajamentelor silvice fără evaluare de mediu, nu există nicio sancţiune pentru nimeni”.

Reprezentanții societății civile susțin că cei aproximativ 200.000 de metri cubi de lemn ilegal capturați reprezintă doar 1% din cantitatea totală tăiată şi exploatată anual în țară noastră. Responsabili din Ministerul Mediului nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere. În prezent, propunerea de ordonanță se află în procedura de avizare.

Source

Distribuie știrea