Guvernul încearcă să țină deficitul bugetar sub control

2024 ar putea aduce României un deficit bugetar peste ţinta asumată de 5% din Produsul Intern Brut. Sunt multe previziuni care se apropie de estimările făcute de Comisia Europeană, care se așteaptă ca deficitul României să depăşească 6,5% din PIB. Guvernanții anunță însă că încasările la buget au crescut cu 19%, în primele trei luni ale acestui an, iar Ministerul Finanțelor vrea ca procedura de deficit excesiv să fie prelungită pentru 7 ani.

Potrivit unor surse, negocierile Guvernului cu experții Comisiei Europene pentru a accepta un termen mai lung pentru reducerea deficitului la 3% din Produsul Intern Brut vor începe în luna iunie și s-ar putea prelungi până la începutul toamnei. Ministerul Finanțelor speră să fie acceptată o perioadă de 7 ani, în timp ce voci din Guvern susțin că o variantă mult mai optimistă ar fi de 5 ani.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Deocamdată, parametrii aceștia pe care îi avem sunt de 5% țintă de deficit bugetar și e greu de spus încotro ne îndreptăm.

În bugetul aprobat pentru acest an, Executivul a estimat un deficit de 86,6 miliarde lei și o creștere economică de 3,4%. Unii experți din Ministerul Finanțelor se tem că la finalul anului deficitul ar putea fi mai mare decât cel asumat, iar în cel mai negru scenariu, acesta depășește 6%.

Un semn bun e că au crescut încasările la ANAF, cele din TVA, spre exemplu, cu 17%. Guvernul are însă nevoie de bani pentru recalcularea pensiilor în toamnă.

Marcel Ciolacu, premierul României: Datele din primul trimestru arată clar: avem o majorare a încasărilor din contribuțiile sociale cu peste 22%. Acesta este efectul creșterii numărului de locuri de muncă și a salariilor. Deja avem o creștere cu 19% a veniturilor în primul trimestru.

În primele trei luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 35,88 miliarde de lei, adică 2,06% din PIB, față de 1,42% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut. Luna martie a adus o redresare a cheltuielilor: deficitul a fost de 7 miliarde de lei, în scădere de la 21 de miliarde de lei, în februarie.

Distribuie știrea