Haos în construcții. Locuințe arse din cauza ignorării codului de urbanism. Se încalcă legea, cu sprijinul autorităților

Incendiul de ieri din București, când focul izbucnit în anexa unei gospodării s-a extins rapid la șapte case din cauza lipsei spațiului dintre ele, scoate la iveală o realitate binecunoscută, dar ignorată de autorități: haosul din urbanism și felul în care sunt emise autorizațiile de construcție la nivelul Capitalei. O inconștiență care provoacă și pierderi de vieți omenești, pe lângă pagube materiale importante.

Focul produs duminică de la un scurt circuit la anexa unei gospodării din Capitală s-a extins în doar câteva minute la încă șapte case din apropiere. Imaginile suprinse cu ajutorul unei drone arată clar dificultatea cu care s-au confruntat pompieri, din cauza faptului că imobilele erau lipite între ele și nu există o cale de acces. Salvatorii au fost nevoiți să dea cu apă cu ajutorul macaralelor sau din stradă, de la distanță mare de flăcări.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt, ISU Bucureşti-Ilfov: În situația în care aceste construcții nu ar fi fost foarte apropiate sau lipite între ele, atunci și intervenția noastră ar fi descurs altfel. Există posibilitatea ca și comandantul intervenției să amplaseze forțele intervenției pe mai multe lături, să protejeze unele clădiri de incendiu, în timp ce pentru altele, concomitent, se acționează pentru stingere, să poată să treacă de la o proprietate la alta pentru realizarea dispozitivului, dar acest lucruri nu au fost posibile.

Nu au fost posibile pentru că legea a fost încălcată, și pentru că autoritățile au închis ochii de fiecare dată când au emis autorizații de construcții.

Daniel Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: Dumnealor apelează la aceste norme din Codul Civil care dau voie să construiască la 60 de cm de vecini. În regulametul de urbanism sau în regulamentele locale, dacă va uitați, veți vedea că distanțele dintre case față de limitele dintre case, trebuie să fie 3 metri până la limita de proprietate, 5 metri pe limita de fund, deci între case ar trebui să fie o distanță de minim 6 m, iar pe fund de lot undeva la 10 metri. De asemenea, tramele stradale trebuie să permită accesul echipajelor de intervenție.

La care ar trebui să se adauge și existența cailor de acces.

Matei Sumbasacu, specialist în siguranţa construcţiilor: În principiu ajungem în situația asta deoarece legislația în construcții este interpretată în favoarea dezvoltatorilor de cele mai multe ori și se eludează anumite prevderi legale. Există niște prevederi clare care spun cum trebuie amplasată o construcție în interiorul unei parcele, care spun că în acest cazuri trebuie neapărat să existe un drum de acces pentru intervenții, care trebuie să aibă o lățime de 3,5 metri, în funcție de anumite caracteristici.

Din păcate însă, Bucureștiul este plin de astfel de așa numite „dezvoltări imobiliare” la limita legii, unde zeci de locuințe, mai vechi sau mai noi, sunt lipite efectiv unele de altele fără a avea cai de acces. Pompierii au deja o harta cu cele mai negre puncte. Sunt în cartierele Rahova, Ferentari, Pieptănari, Cartierul 23 August, dar și multe altele.

Distribuie știrea