Harghita: 18 apeluri pentru alungarea urşilor, în minivacanţa de Rusalii. O ursoaică a intrat în garajul primarului de la Băile Tuşnad

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au fost solicitaţi, în minivacanţa de Rusalii, de 18 ori pentru alungarea urşilor a căror prezenţă a fost semnalată în Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Voşlăbeni, Sicasău şi Izvoru Mureşului, o ursoaică cu trei pui intrând inclusiv în garajul primarului din Băile Tuşnad, unde a produs stricăciuni.

22 Iunie 2021, 11:24 (actualizat 22 Iunie 2021, 11:29) |

Ursoiacă. Arhivă / FOTO: contul de Facebook

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, cele 18 apeluri la numărul de urgenţă 112 au fost înregistrate de sâmbătă până marţi, cele mai multe semnalând prezenţa urşilor în Băile Tuşnad, informează Agerpres.

Sursa citată a arătat că sâmbătă au fost înregistrate opt apeluri pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite, cinci dintre ele fiind din Băile Tuşnad, iar celelalte trei din Voşlăbeni, Şicasău, respectiv Miercurea Ciuc.

Dacă la Voşlăbeni ursul nu a mai fost găsit de poliţiştii sosiţi la faţa locului, la Şicasău o echipă mixtă formată din jandarm şi poliţist a alungat un urs din apropierea unei case, iar la Miercurea Ciuc ursul ajuns în zona cartierului Şumuleu a fost îndepărtat înspre pădure.

Au urmat alte cinci apeluri făcute din Băile Tuşnad, în toate cazurile fiind semnalată prezenţa unor urşi pe străzile din localitate. De fiecare dată echipajele de jandarmerie care au ajuns la scurt timp la faţa locului au îndepărtat urşii din proximitatea zonelor locuite.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, după miezul nopţii, o femeie din Băile Tuşnad a sunat la 112 şi a anunţat că o ursoaică cu pui se află în bucătăria unei pensiuni din staţiune. Un echipaj de jandarmerie a ajuns în scurt timp şi a îndepărtat ursoaica şi puii acesteia în pădure. În jurul orei 4,00 a fost primit un nou apel, care semnala prezenţa ursoiacei în aceeaşi incintă şi de această dată fiind scoasă în afară clădirii şi alungată. Din cele relatate de către apelanţi, al doilea apel fiind făcut de către un bărbat, urşii se aflau în căutare de hrană, provocând pagube materiale.

Ultimul apel de duminică a fost făcut de către un bărbat, care semnala prezenţa unui urs tot în Băile Tuşnad, dar animalul sălbatic nu a mai fost găsit acolo de către echipajul de jandarmi.

Cel de al 18-lea apel a fost făcut marţi, 22 iunie, la ora 0,11, din Băile Tuşnad şi a fost efectuat de către o femeie care solicita sprijin pentru a ajunge la locul de cazare, pe stradă fiind prezent un urs de mari dimensiuni. Patrula de jandarmerie a condus în siguranţă grupul de turişti la locul de cazare şi a alungat ursul în pădure.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, mai precizează sursa citată.

Source

Leave a Comment