Harta gastronomică a României, după cumpărăturile făcute anul trecut. Carnea de porc, la mare căutare în vest, prăjiturile franțuzești preferate la Galați, coliva în Vâlcea

Locuitorii din vestul României cumpără mai multă carne de porc decât cei din alte zone ale ţării, iar în supermarketurile din Galaţi, prăjiturile franțuzești macarons sunt cele mai căutate. În Vâlcea se cumpără mult zahăr şi colivă, iar în Prahova mai multe franzele. Un studiu realizat de un lanţ de supermarketuri, obţinut în exclusivitate de reporterii TVR, conturează harta gastronomică a României. Sondajul a luat în considerare opţiunile unui milion şi jumătate de români.

11 Martie 2023, 17:59 (actualizat 11 Martie 2023, 18:41) Știrile TVR |

Potrivit studiului realizat de un lanț de supermarketuri, cele mai căutate produse în județul Timiș sunt carcasa de miel și gelul igienizant, iar locuitorii din Bihor cumpără cele mai multe gulii. În Sălaj însă, se vând foarte bine bine urechile de porc și slănina cu șorici.

În celălalt capăt al României, gusturile sunt diferite. La Galați, spre exemplu, prăjiturile macarons sunt foarte căutate, iar locuitorii din Prahova mănâncă multă franzelă și șorici.

Marius Tudosiei, coordonatorul unor proiecte culinare:Nu mă mir, de exemplu, că în Sălaj se consumă carne de porc, urechile și slănina cu șoric. (…) Trebuie să recunosc că Buzăul care are ceaiul negru mi s-a părut iarăși o surpriză, cum de altfel și faptul că dintre toate produsele comandate, undeva în top la Iași, tonul în conservă pare să fie în partea de sus. E uimitor.

Spata de porc e principalul produs pe care îl caută locuitorii din Mehedinți când merg la cumpărături.

Cei mai mari consumatori de zahăr sunt în județul Vâlcea, unde coliva e printre cele mai căutate produse. Într-un an, spre exemplu, locuitorii județului Vâlcea au cumpărat cu 240 de kilograme mai mult zahăr decât cei din Tulcea, județ aflat la finalul clasamentului.

Diferențe mari și în București. În timp ce în sectorul 1 oamenii cumpără zmeură și caracatiță, în sectorul 3, spanacul e cel mai căutat produs.

Adrian Negrescu, analist economic: E o diferenţă de putere de cumpărare din ce în ce mai mare între principalele zone ale ţării. Gândiţi-vă că oamenii pleacă din mediul rural către marile oraşe, pleacă bineînțeles cu obiceiurile de consum pe care le aveau. Să ne aşteptăm ca astfel de obiceiuri de consum să se schimbe de la un an la altul, în funcţie şi de preţuri, şi de nivelul de trai.

Studiul a fost realizat de o mare rețea de supermarketuri. Are la bază opțiunile de cumpărare din întreg anul trecut ale unui milion și jumătate de clienți din toată țara, care au folosit o aplicație online.

Source

Distribuie știrea