Hezbollah anunţă că a lansat zeci de rachete asupra nordului Israelului după uciderea unui civil

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a anunţat marţi că a lansat zeci de rachete în nordul Israelului „ca răspuns” la moartea unui civil într-un atac aerian israelian asupra unui sat de la frontieră, în sudul ţării, relatează AFP.

De la începutul războiului pe 7 octombrie între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, schimburi zilnice de focuri se înregistrează între Hezbollahul pro-iranian şi pro-Hamas şi armata israeliană la frontiera cu Libanul, iar aceste violenţe au escaladat recent.

Hezbollah a anunţat marţi că a lansat zeci de rachete de tip Katiuşa asupra cazărmii Kyriat Shmona, „ca represalii la moartea unui civil”.

La rândul său, armata israeliană a anunţat că a interceptat „zece proiectile” dintre cele „circa 15 proiectile lansate din Liban”, adăugând că atacul nu s-a soldat cu răniţi.

Agenţia de presă oficială libaneză ANI a afirmat anterior că un civil a fost ucis într-un atac israelian asupra localităţii el-Boustane.

Ordin de evacuare pentru civilii din vestul orașului Khan Younis. Armata israeliană se regrupează la granița cu Libanul

Premierul Benjamin Netanyahu anunță că războiul din Gaza a intrat în ultima etapă. Un anunț care însă nu calmează spiritele în Israel unde familiile ostaticilor cer socoteală autorităților în legătură cu eliberarea necondiționată a unui grup de teroriști. Printre aceștia și directorul Spitalului al Shifa, acuzat că a colaborat cu Hamas. Asta în timp ce situația devine din ce în ce mai tensionată la granița cu Libanul pe fondul atacurilor Hezbollah.

Primarul din el-Boustane, Adnane Ahmad, a declarat pentru AFP că victima este un fermier în vârstă de circa 50 de ani, a cărui casă a fost lovită în atacul israelian.

Ministrul libanez al agriculturii, Abbas Hajj Hassan, a afirmat pe reţeaua X că victima este „un fermier libanez care a rezistat ocupaţiei, rămânând pe pământul său şi sacrificându-şi viaţa”.

La rândul său, armata israeliană a afirmat într-un comunicat că „a identificat un terorist care intra într-o structură militară a Hezbollah” în regiunea frontalieră Yarine. „La scurt timp după aceea, aeronavele israeliene au lovit structura militară din care opera teroristul”, a adăugat armata.

Peste opt luni de violenţe între Hezbollah şi armata israeliană au făcut cel puţin 493 de morţi în Liban, între care majoritatea combatanţi ai Hezbollah şi 95 de civili, potrivit unui bilanţ al AFP. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, conform Israelului. Preluare: Agerpres

Distribuie știrea