Horticultorii din sudul țării au fructe mai puţine și de calitate mai slabă faţă de anul trecut

Fructe mai puţine și de calitate mai slabă faţă de anul trecut. Aşa arată bilanţul de toamnă al horticultorilor din sudul țării, după ce vremea capricioasă le-a dat mari bătai de cap anul acesta. În Mehedinți, producția de mere este la jumătate față de cea de anul trecut. În plus, sunt soiuri pe care producătorii nici nu se mai obosesc să le recolteze. Nici prețul nu îi ajută, pentru că puterea de cumpărare a clienţilor a scăzut.

22 Septembrie 2022, 20:37 (actualizat 22 Septembrie 2022, 21:03) Știrile TVR |

Într-o livadă de 8 hectare din comuna mehedințeană Dârvari, anul trecut s-au recoltat peste 300 de tone de mere. Anul acesta, însă, lucrătorii se așteaptă la o scădere a producției cu 70 la sută. De vină sunt înghețurile târzii de primăvară, care au lovit exact când pomii erau înfloriți.

Horticultorii spun că singura lor șansă să mai reducă din pierderi ar fi ca fructele să aibă un preț mai ridicat față de cel de anul trecut. Numai că, după câteva zile în care au vândut cu 2 lei kilogramul, prețul a început să scadă. Scumpirea energiei și a carburanților a anulat orice speranță de profit, iar acum agricultorii mai speră doar să nu iasă pe minus.

Cea mai mare problemă a horticultorilor rămâne lipsa spațiilor frigorifice pentru depozitare. Pentru că nu pot păstra merele peste iarnă, mulți sunt nevoiți să vândă întreaga producție imediat după recoltat, la prețuri mici.

Source