“Iertați-ne că suntem răpiți!” Rudele ostaticilor israelieni protestează. “Mâncăm furaje, ca să ne potolim foamea”, spun locuitorii din Gaza

Armata israeliană a mai descoperit un tunel sub Khan Yunis, lung de peste un kilometru. Militarii spun că este cea mai mare catacombă găsită până acum în zonă. În paralel, se discută despre un eventual acord de încetare a focului, în schimbul eliberării ostaticilor. Liderul politic  Hamas este deja la Cairo, iar presa israeliană vorbește despre o noi negocieri, găzduite de Paris. Guvernul israelian a dezmințit informațiile potrivit cărora s-ar fi făcut pași importanți spre un acord.

Sunt informații contradictorii privind reluarea negocierilor la Cairo. În presă se vorbește despre o delegație israeliană care ar fi fost trimisă în capitala egipteană pentru a discuta cu mediatorii termenii unui acord privind eliberarea ostaticilor și încetării focului. Surse guvernamentale dezmint însă.

De altfel, Benjamin Netanyahu a reafirmat că Israelul nu este dispus să accepte orice condiții pentru eliberarea ostaticilor.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: Există multă presiune asupra Israelului, din interior şi străinătate, să oprim războiul înainte de a ne atinge obiectivele, inclusiv un acord, cu orice preţ, pentru eliberarea ostaticilor. Chiar vrem să mai ajungem la altă eliberare şi ne dorim asta cu ardoare, dar nu putem accepta asta cu orice preţ. În nici un caz nu cu preţul cerut de Hamas, pentru că ar însemna să recunoaştem înfrângerea.

La Tel Aviv , rudele celor răpiți au protestat din nou. Mai multe persoane purtând măști cu chipurile celor aflați în mâinile Hamas au stat trântite la pământ. Iertați-ne că suntem răpiți, este sloganul sub care a avut loc manifestația prin care i se cere guvernului să facă mai mult pentru ca cei 134 de ostatici să fie eliberați.

Israelul a dat termen limită Hamas ca, până la începerea Ramadanului, să îi elibereze pe ostatici, în caz contrar va începe operațiunea în forță în Rafah.

În orașul de frontieră s-ar ascunde Iaia Sinwar, creierul operațiunii din 7 octombrie. Israelul a negat informațiile potrivit cărora Sinwar ar fi reușit să fugă în Egipt și că ar fi în Sinai.

Deocamdată, continuă operațiunile în Gaza, unde civilii supraviețuiesc printre ruine. Totul este foarte scump, așa că mulți își pun nădejdea în ajutoarele umanitare

De ce costă un kilogram de orez 70 de şekeli (n.r 18 euro) pe piaţa neagră?

Nu e făină, mâncăm furaje, ca să ne potolim foamea.

Armata israeliană ripostează și în nord, unde continuă atacurile Hezbollah. Orașele care sunt aproape de granița cu Libanul au fost evacuate încă de pe 8 octombrie anul trecut.

Distribuie știrea