Bacşişul lăsat ospătarilor la restaurant ar putea fi impozitat cu 10% de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui proiect de lege adoptat în Comisia buget-finanţe a Parlamentului. Reprezentanţii industriei HORECA spun că, de fapt, este vorba de o reducere a impozitului pe bacşişul plătit cu cardul. Astfel, ospătarilor le vor rămâne mai mulţi bani decât în prezent.
În prezent, bacşişul achitat în numerar de către client intră direct în buzunarul ospătarului, însă dezavantajul este că acest tip de venit nu îi este recunoscut.
Andrei Stoica, asistent manager restaurant: „Dacă colegii noștri ospătari se duc la o bancă, să poată să-și acceseze un credit bancar mult mai ușor și să le fie luate în calcul și aceste venituri. Avem ospătari în rândul nostru care au o vârstă destul de înaintată și mă gândesc că poate în ultimii 5 ani de calcul, cum se ia la pensie, îl va ajuta, îi va ajuta să aibă pensie mai mare„.
Bacşişul poate fi plătit şi acum cu cardul, însă este considerat venit salarial și impozitat cu peste 50%, aşa că reprezentanţii HORECA propun un impozit fix de 10%. Astfel, pentru o consumaţie de 1.000 de lei, de regulă clienţii lasă un bacşiş de 100 de lei. Din aceşti bani, doar 50 de lei ajung la ospătar. În noua variantă propusă, ar intra pe cardul ospătarului 90 de lei.
Daniel Mischie, preşedinte HORA: „Evident că există posibilitatea ca acest bacşiş să fie încasat şi pe card, dar el ajunge la ospătar după ce este dedus TVA-ul şi după ce sunt oprite toate taxele care sunt aferente unui venit salarial pentru că el este considerat un venit salarial, deci mai puţin de jumătate”.
Nu toţi ospătarii şi clienţii văd cu ochi buni această propunere.
Proiectul de lege a fost aprobat în Comisia de buget-finanțe și va intra la vot în plenul Camerei Deputaților.
Şi în alte state, bacșișul este fiscalizat și reprezintă 10% din nota de plată. În Statele Unite poate ajunge chiar până la 20 de procente.