Împrumut controversat pentru Blue Air. Liderul USR acuză Guvernul Orban, Ludovic Orban spune că ajutorul de stat a fost acordat legal

Liderul USR, Cătălin Drulă, acuză Guvernul Orban că, în pandemie, a acordat companiei Blue Air un împrumut de stat de peste 60 de milioane de euro, iar compania a garantat cu 6 aeronave deja ipotecate şi un teren neconstruibil. Statul nu o să mai recupereze aceşti bani, susţine liderul USR. În replică, fostul premier Ludovic Orban spune că ajutorul de stat a fost acordat legal şi a fost avizat de Comisia Europeană.

07 Septembrie 2022, 18:45 (actualizat 07 Septembrie 2022, 19:44) Știrile TVR |

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a semnalat că, în octombrie 2020, Guvernul Orban a garantat acordarea unor împrumuturi către TAROM și Blue Air de către banca de stat EXIMBANK.

În cazul Blue AIR, au fost dați peste 300 de milioane de lei, adică peste 60 de milioane de euro.

Compania aeriană a garantat împrumutul cu 6 aeronave care erau deja ipotecate la bănci și ANAF și cu un teren neconstruibil, susține Drulă.

Scrie negru pe alb, de altfel și în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Documentul a fost semnat de fostul premier Ludovic Orban, ministrul de atunci al Transporturilor Lucian Bode și fostul secretar de stat de la Finanțe, Sebastian Burduja, actual ministru al Digitalizării.

Cătălin Drulă, lider USR: Cum a fost posibil să dea un împrumut de 300 de milioane de lei garantat cu active de 10 milioane de lei? Statul o să mai recupereze maxim 5%.

Fostul premier Ludovic Orban susține că ajutorul de stat a fost justificat și perfect legal.

Ludovic Orban, fost premier: “Era pandemie, toate statele au acordat ajutoare de stat, ajutorul a fost legal și avizat de CE”.

Și fostul secretar de stat de la Finanțe, Sebastian Burduja, care a semnat documentul a declarat pentru TVR că ajutorul de stat a fost necesar pentru salvarea companiilor românești afectate de pandemie. Buruja semnase hotărârea în locul ministrului de atunci al Finațelor Florin Cîțu, cel care și-a luat concediu chiar în ziua adoptării deciziei.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source