Capitala începe anul cu un buget nou, în premieră, fără datorii curente. Dar şi cu multe restanţe în infrastructură, termoficare, modernizarea parcurilor şi amenajarea pistelor pentru biciclete, dar şi în gestionarea câinilor fără stăpân. În total, sunt disponibili peste 8 miliarde de lei, împărţiţi pe priorităţi.
Tragedia în urma căreia Ana Oroş a murit sfâşiată de câini în sectorul 6 al Capitalei a determinat autorităţile locale să suplimenteze bugetul ASPA în 2023 cu 10 milioane de lei, aşa cum anunţase primarul Nicuşor Dan la finalul lunii trecute.
Au fost prevăzute fonduri şi pentru proiectele de infrastructură, pasajul Doamna Ghica şi lărgirea străzii Prelungirea Ghencea.
Lucrările de la pasajul Doamna Ghica au început în anul 2018 şi ar fi trebuit să fie gata până în 2020. Însă, termenul de finalizare a fost amânat de mai multe ori, iar una dintre cauze a reprezentat-o licitaţia pentru structura metalică a podului, licitaţie care între timp a fost rezolvată. Acum, noul termen de finalizare a lucrărilor este jumătatea acestui an.
Câteva sute de milioane de lei vor fi alocate transportului în comun.
De altfel, capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti a fost majorat cu 100 de milioane de lei, bani care vor fi folosiţi in special pentru modernizarea tramvaielor.
Însă, cea mai mare sumă va fi alocată sistemului de termoficare, 800 de milioane de lei.
În 2023 ar urma să fie înlocuiţi 50 din cei peste 200 de kilometri de conducte vechi din cauza cărora sute de blocuri rămân constant fără apă caldă şi căldură. Cu 54 de milioane de lei a fost suplimentat şi bugetul administraţiei străzilor.
În 2023, Bucureştiul va avea un buget general de 11,3 miliarde de lei, din care bugetul local ajunge la 8 miliarde de lei.
Recent, printr-un mesaj public, Partidul Naţional Liberal i-a dat un ultimatum primarului general Nicuşor Dan. Acesta are de îndeplinit 10 obiective majore în următoarea perioadă, printre care termoficarea, investiţiile şi transportul local, dacă îşi doreşte ca PNL să nu-i retragă sprijinul.