În căminele UBB din Cluj-Napoca pot rămâne, pe perioada verii, doar studenții vaccinați. Reprezentanții acestora vorbesc despre exces de putere. Ministrul Educației spune că este decizia fiecărei universități

16 Iunie 2021, 14:01 (actualizat 16 Iunie 2021, 15:01) |

Liga Studenților din Iași solicită conducerii UBB să revină asupra acestei hotărâri, iar Senatului Universității să nu adopte nicio decizie care ar restricționa în vreun fel accesul studenților la spațiile universitare, condiționându-i de vaccinare sau testare.

Aceștia amenință că se vor adresa judecătorilor în cazul în care nu vor fi luați în seamă. În urma cu puțin timp a venit și o reacție din partea Ministrului Educației.

Silvian Man, președinte de onoare Ligii Studenților Iași, a declarat la TVR1, în Ediție Specială, că prin această decizie se condiționează un drept social fundamental – dreptul la cazare- și că prerogativa protejării dreptului la sănătate aparține exclusiv statului și se realizează numai prin lege și că nu există în acest moment un act normativ emis de Parlament, prin care universităților să li se dea această prerogativă de a restricționa accesul în anumite spații pentru studenții nevaccinați.

Ministrul Educației a declarat că în căminele studențești regulile de protecție sanitară pot fi mai greu monitorizate, decât în spațiile de învățământ. Este decizia fiecărei universități, care, sunt convins, că s-a gândit la protecția studenților. Protecția sanitară trebuie asigurată în continuare pentru că pandemia nu s-a încheiat. Fiecare universitate își ia propriile decizii, a arătat ministrul Educației.

Rectorul Universității Babeș Bolyai, profesorul Daniel David, este de părere că lucrurile sunt exagerate. El a explicat că în universitatea Babeș Bolyai a avut grijă ca activitățile academice să nu fie condiționate de vaccinare. Sigur că noi promovăm vaccinarea, dar activitățile academice nu au fost și nu vor fi restricționate, dar peste vară, sunt o serie de studenți care doresc să rămână în căminele Universității desfășurând alte activități care nu intră în pregătirea obligatorie sau în componentele obligatorii academice. Pentru acele situații am condiționat, doar pentru vară,  vaccinarea din mai multe motive: nu vreau să transform căminele UBB în potențiale focare care să afecteze cazarea studenților care au dreptul la cazare în toamnă, nu vreau să pun la risc orașul în această perioadă. Nu este vorba de a bloca prin vaccinare cazarea studenților care au activități academice obligatorii, ci este vorba de vaccinare a acelor studenți care ne solicita cazarea  dar nu au activități obligatorii. ma interesează ce spun aceste organizații studețești , dar mă interesează ce spune asociația studenților din UBB, a declarat profesorul Daniel David, la TVR1.

Source

Distribuie știrea