În centrul Capitalei se construiește ilegal fără consecințe. Un bloc este ridicat în apropiere de Piața Romană, în locul unei clădiri de patrimoniu, deși autorizația a expirat de câțiva ani

Pare greu de crezut, dar în centrul Bucureştiului se poate demola şi apoi construi ilegal fără consecinţe. Unde înainte trona o frumoasă clădire de patrimoniu, acum se ridică un bloc cu patru etaje, care are autorizaţiile expirate. Primarul Capitalei cunoaşte prea bine situaţia, dar spune că numai instanţa mai poate face ceva.

14 Martie 2023, 17:05 (actualizat 14 Martie 2023, 18:55) Știrile TVR |

Blocul ia contur pe zi ce trece, în plin centrul Bucureştiului, la doar câteva zeci de metri de Piaţa Romană. Lucrările merg într-un ritm aparent normal, deşi autorizaţiile de construire sunt expirate. Până şi primarul Capitalei s-a plâns public de această situaţie, de mai multe ori.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: În cursul cercetării penale, Parchetul a dispus în ianuarie 2021 și oprirea lucrărilor de construire. Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă și această ordonanță de oprire a lucrărilor. Dar, între timp, autorizația din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizație.

Emil Ivănescu, președinte, Ordinul Arhitecților București: Urbanismul a ajuns să se realizeze în Judecătorie şi nu în zona profesională, şi asta nu aduce beneficii oraşului, şi nici locuitorilor. E un răspuns destul de evident: pentru că s-a putut şi ar trebui să nu se mai poată.

La început scria pe afiş că va avea două niveluri şi acum se duc spre Dumnezeu. Ideea este că e distanţa atâta între clădiri şi toată apa, când plouă, se duce în subsol, se inundă tot, spune o vecină.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: În ciuda acuzaţiilor lansate de Primarul General al Capitalei, de pe panoul de şantier aflăm că lucrarea se desfăşoară în baza unei autorizaţii care a fost emisă în luna mai 2019. Până la ora difuzării reportajului la Ora de Știri, proprietarul clădirii nu a fost de găsit pentru a ne oferi un punct de vedere.

Mai grav este că, pentru a face loc noii clădiri, a fost demolată în mod ilegal o clădire de patrimoniu foarte valoroasă. Asta în ciuda plângerilor penale făcute de vecini și ONG-uri.

În acest caz au fost făcute chiar şi percheziţii în Capitală, în urmă cu doi ani.

Ciprian Plăiașu, specialist în patrimoniu: Era o casă construită de un arhitect celebru, Ioan de Berindei, cel care a construit şi Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Este o casă importantă în zona aceea pentru că reda atmosfera Bucureştiului de dinaintea Primului Război Mondial. Proprietarul casei este unul din familia Solacolu.

Primarul Capitalei spune că, potrivit legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a cerut oficial acest lucru.

Source

Distribuie știrea