Câteva sute de împătimiți ai fotografiei sau pur și simplu doritori de liniște au vizitat astăzi ”Delta Bucureștiului”, într-un tur ghidat organizat de Administrația Parcului Natural Văcărești. Oameni de toate vârstele au străbătut timp de două ore întortocheatele poteci. Au căutat cele 182 de specii de păsări, care își au sălașul în paradisul cu bălți și stufăriș, flancat de betoanele orașului.
Peste 1.000 de oameni își anuntaseră prezența la evenimentul promovat pe rețelele de socializare, iar organizatorii au fost impresionați de numărul mare de vizitatori. Cei mai mulți înarmați cu aparate de fotografiat, de la cele mai simple, până la adevărate tunuri cu lentile. Unii admit că, deși locuiesc de o viață în București, abia acum intră în Delta Capitalei.
Pasionații de imagini știu că delta este un loc al surprizelor în culori.
”Am mai venit de câteva ori în zonă, în principal pentru fotografie, fiind pasionat. Este o zona superbă, este o zona care trebuie păstrată”, ne-a spus un vizitator.
Primele impresii sunt însoțite și de sfaturi pentru autorități.
”Au fost identificate peste 182 de specii de păsări, care folosesc această zonă. Unele migrează. Unele cuibăresc. Și unele iernează în această zonă. Aici este cumva unic datorită zonei mici și aglomerării acesteia de ecosisteme. Asta este partea specială a acestui parc. O specie foarte, foarte frumoasă ,care doar stă în pasaj aici, este pescarasul albastru. Zona are foarte mult potențial, dar din puntul meu de vedere trebuie păstrată cât mai sălbatică. Să fie dezvoltate poteci, foarte bine organizate” declară Andrei Daniel Cotoară, membru al Societăţii Ornitologice Române.
Parcul plin de stufăriș, bălți și arbori e casă bună pentru aproape 200 de specii de păsări. De anul acesta se fac tururi ghidate.
”Nouă ni se par oamenii foarte încântați, după experiență de aici. Pentru mulți este pentru prima oară când vin”, afirmă Ștefania Simion, directorul Administraţia Parcului Natural Văcăreşti.
Administrația parcului creionează acum strategia de promovare și protejarea ansamblului.
”Avem șase agenți de pază, care sunt 24 de ore din 24, și avem și un post de patrulare al poliției locale a Municipiului București. În curând vom asigura și monitorizarea video”, mai explică Ștefania Simion.
În septembrie sunt programate încă două tururi ghidate. Dar doritorii de natură pot să viziteze oricând parcul natural.