În România ajung și refugiați cu nevoi speciale. Interpreți ai limbajului mimico gestual ajută persoanele cu deficienţe de auz

Printre zecile de mii de refugiați din calea războiului ajung în România și oameni cu nevoi speciale. În sprijinul lor au venit voluntari și interpreți din asociațiile pentru persoane cu deficienţe de auz. Aceştia sunt uşor de recunoscut în punctele de trecere a frontierei, pentru că au însemne distinctive și fac eforturi să adapteze limbajul semnelor pe care îl știu, la cel al refugiaților ucraineni.

05 Martie 2022, 17:48 (actualizat 05 Martie 2022, 22:30) |

Pentru refugiații cu deficiențe de auz, orice problemă întâlnită în drumul lor spre România este de două ori mai complicată din cauza comunicării.

Ca să nu fie singuri în fața necunoscutului, pleacă în grupuri din Ucraina.

Ajung în țara noastră cu câteva bagaje, povești impresionante și multă îngrijorare.

Voluntari și interpreți autorizați sunt la frontieră pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Comunicarea mimico-gestuală are și ea barierele ei. Chiar dacă, în mare, folosesc același limbaj, semnele și înțelesurile sunt diferite în ucraineană și în română.

Asociația națională a interpreților autorizați în limbaj mimico-gestual furnizează refugiaților informații utile despre documentele de călătorie necesare, procedura de azil sau condițiile de trecere a frontierei pentru adulți sau copii.

Source

Distribuie știrea