Jamonul de Teruel este singura marcă înregistrată pentru jamonul obţinut din rasa de porc Marele Alb. O familie din satul Calamocha care face jamon artizanal de peste 35 de ani a obţinut medalia de argint pentru cel mai bun jamon, într-o competiţie organizată de Ministerul Agriculturii din Spania. De două ori pe lună primesc câte un camion care descarcă în jur de 5 tone de carne de porc. Fiecare piesă este cântărită și datată cu fierul încins.
La fel ca vinul bun, jamonul cu cât este uscat un timp mai îndelungat cu atât este mai savuros. Procesul artizanal, în care umiditatea şi temperatura nu sunt controlate este cel mai dificil.
Aici sunt atârnate peste 25 de mii de picioare de porc. Procesul de maturare durează între 2 și 4 ani, așa că cele care au intrat acum pe poarta fabricii vor fi gata de consum cel mai devreme în 2023.
Un spaniol consumă anual în jur de 5 kilograme de jamon. Cel mai valoros este cel obţinut din porcul iberic, hrănit cu ghinde, unic prin faptul că acumulează grăsime infiltrată în masa musculară.
După Spania, jamonul este cea mai apreciată delicatesă în Franţa şi Germania.