Sanctiunile UE necesită consensul țărilor membre, astfel că adoptarea lor este un demers dificil. Totuși, multe țări, inclusiv Franța, au propriile lor instrumente de sancțiuni – liste negre naționale. În ciuda politicii de şoim a lui Macron, Franța încă permite unui număr mare de oligarhi ruși – inclusiv celor strâns legați de Kremlin – să dețină și să utilizeze proprietăți de lux și companii.
The Insider a selectat câteva exemple grăitoare.
La alegerile prezidențiale, Vladimir Putin a pierdut în multe secții de vot în Europa. Rușii care locuiesc în străinătate îi sunt mai ostili. Totuși, conform datelor oficiale, Putin a reușit să câștige în sudul Franței: rezultatul din Villefranche-sur-Mer (Riviera Franceză), obținând puțin peste 50%. În același timp, a pierdut la Paris (37%). Pare logic: Riviera Franceză este tocmai locul ales de mulți beneficiari ai regimului. Mulți dintre ei nu au fost afectați de sancțiunile europene și continuă să se bucure de climatul blând, investind banii corupți din Rusia în proprietăți și afaceri franceze.
Vladimir Evtușenkov – furnizor al Ministerului Apărării. Cu familia, lângă Nisa
În 2022, teama de sancțiuni l-a determinat pe Evtușenkov să-i transfere soției, Natalia, acțiunile deținute în companiile franceze. Împreună cu fiica sa, Tatiana, prin intermediul SCI Kristine, SCI Petr și SCI Umbto, deține trei vile în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro. Conform documentelor companiilor, soția lui Evtușenkov deține pașaport luxemburghez, iar fiica sa – unul britanic.
Familia oligarhului s-a mutat în celebra stațiune Saint-Jean-Cap-Ferrat. Este o mică peninsulă, lângă Nisa.
În Rusia, Evtușenkov deține un mare business militar. Împreună cu corporația de stat din domeniul apărării, Rosteh, oligarhul deține grupul Element, cel mai mare producător de microelectronice din Rusia. Din Element face parte, de exemplu, NIIMA Progress, firmă care furnizează sisteme de navigație Ministerului Apărării. În general, Element livrează electronice către sute de întreprinderi de apărare. Cel puțin până de curând, Evtușenkov a deținut și compania Kronstadt. Printre altele, această companie a dezvoltat drona militară Orion.
Suleiman Kerimov – senator. Riviera Franceză
În Franța trăiesc atât de mulți susținători bogați ai lui Putin, încât pare necesar să aibă propriul lor reprezentant în parlamentul Rusiei. Și din alte regiuni ale Rusiei. Iar acest reprezentant deja există, nici măcar nu trebuie ales.
Este vorba de Suleiman Kerimov, membru al Consiliului Federației și al partidului Rusiei Unită. El personal se află sub sancțiunile UE, dar proprietățile sale din Franța sunt înregistrate pe numele fiicei.
Gulnara Kerimova în vârstă de 34 de ani deține, prin intermediul unor companii franceze, patru vile în Cap d’Antibes. Fiica senatorului este inclusă în listele de sancțiuni ale SUA și Marii Britanii, dar nu și în ale Uniunii Europene.
Victor Vekselberg – în Franța pompe, în Rusia rachete
La o oră de mers cu mașina de Paris, pe autostrada A13, se află clădirea companiei Sulzer Pompes France. Aceasta este specializată în echipamente de pompare.
Beneficiar al Sulzer Pompes France este înregistrat în registrul comercial ca fiind oligarh rus Victor Vekselberg. El deține firma franceză prin intermediul companiei-mamă din Elveția, Sulzer AG. Acest concern este considerat unul dintre principalii producători mondiali de pompe.
În Rusia, Vekselberg este cunoscut mai ales ca asociat al companiei de aluminiu, Rusal, care este furnizor pentru întreprinderile din sectorul apărării. Companiile lui Vekselberg participă, de asemenea, la producerea de rachete de înaltă precizie, folosite în bombardarea teritoriului Ucrainei.
Fiica lui Prihodko, fiul lui Potanin
Svetlana, fiica fostului vicepremier al Rusiei, între timp decedat, Serghei Prihodko, este căsătorită cu omul de afaceri Ivan Sadcikov. Conform Novaia Gazeta, el a fost unul dintre beneficiarii schemelor de corupție legate de Corporația Rachete Tactice. Partenerul lui Sadcikov a fost Rostislav Zorikov, ginerele șefului corporației, Boris Obnosov. Zorikov a fost inclus de Cehia în lista sa de sancțiuni, pentru afacerile derulate cu corporația militară. Proprietatea sa din Praga a fost pusă sub sechestru. Într-o situație analogă, Franța nu a avut pretenții similare în cazul lui Sadcikov.
Sadcikov deține firma Okilo SARL, iar aceasta, la rândul său, deține o cabană în orașul alpin Megeve. Împreună cu fiica lui Prihodko, Sadcikov a avut și firma A&P, dar acum este închisă.
În Franța, face afaceri și Ivan Potanin, fiul oligarhului Vladimir Potanin. El este asociat în compania P&B Developpements Services. Cel de-al doilea acționar este partenerul său sportiv, Pascal Barriac.
Potanin Jr. este interesat de jet-ski. Până acum, a reușit să scape de sancțiunile europene: Ivan a fost inclus pe lista neagră doar de Ucraina și de Statele Unite.
Vladimir Lisin și alți oligarhi criminali
Un alt oligarh care sponsorizează partidul Rusia Unită, Vladimir Lisin, are și el o afacere în Franța. Uzina sa siderurgică Novolipețk (NLMK) furnizează oțel către producătorii de arme nucleare din Rusia.
În Franța, pe lângă vile, Lisin are producție. El deține uzina NLMK Strasbourg, specializată în oțelul galvanizat. Compania lui Lisin deține și unități de producție pe malul Rinului la Strasbourg.
Lisin și-a început cariera de afaceri în anii ’90 împreună cu antreprenorii Mihail Cernîi (poreclit Mișa-Krîșa) și Iskandar Mahmudov, care au fost implicați în gruparea de crimă organizată Izmailovskaia. Atât Mahmudov, cât și partenerul său mai tânăr, Andrei Bokarev, au achiziționat și vile pe Coasta de Azur. Alături de ei s-a stabilit și Alexandr Diukov, care în anii ’90 a lucrat în portul maritim din Sankt Petersburg, fiind un bun cunoscut al grupărilor de crimă organizată din Sankt Petersburg.
Amanta lui Rotenberg
OCCRP a identificat-o pe Maria Borodunova (cetățean leton) drept soţia neoficială a lui Arkadi Rotenberg. Unul dintre cei mai apropiați oligarhi de Putin, acesta și-a înregistrat pe numele ei o parte din activele lui. Asta înseamnă că și din ale lui Putin, întrucât Rotenberg este unul dintre „portofelele” cheie ale lui Putin, pe numele său fiind înregistrate multe dintre bunurile personale ale lui Putin.
În Franța, Borodunova, împreună cu copiii ei mici, deține compania Dana. Firma este proprietara unei vile din Villefranche-sur-Mer. În acest oraș a fost amplasată una dintre cele patru secții de votare franceze pentru prezidențialele din Rusia.
Copiii lui Abramovici
Cele trei fiice și fiul lui Roman Abramovici dețin o moșie în Saint-Tropez. Judecând după imaginile din satelit, pe lângă câteva vile, pe respectivul teren există și o podgorie. În plus, Ilia Abramovici, în vârstă de 21 de ani, deține, prin compania Akula, imobile în portul Gremaud.
Fiul lui Abramovici, Ilia, și fiica Arina au cetățenie britanică, iar fiica Anna are un pașaport lituanian. Oligarhul folosește copiii pentru a eluda sancțiunile: în 2022, le-a transferat trusturi în care sunt păstrați cel puțin 4 miliarde de dolari.
Familia Rusia Unită
În Franța s-a stabilit și familia lui Andrei Golușko, fost deputat din Duma de Stat pe listele partidului Rusia Unită. Fiica lui, Maria, este un contractor major al partidului.
Până în 2021, compania Mariei, Rusco Partners, a câștigat zeci de milioane de ruble pe an din producția de accesorii pentru Rusia Unită, potrivit rapoartelor partidului, depuse la Comisia Electorală Centrală. În ultimii câțiva ani, Rusia Unită și-a cumpărat echipamentele de la compania Milagro, fondată de Natalia Baimakșina. Conform The Insider, aceasta este pur și simplu un angajat al Rusko Partners, firma Mariei Golușko.
Vila familiei Golușko se află în orașul Mougins, lângă Cannes. Maria și tatăl ei, care a petrecut 13 ani în Duma de Stat și în Consiliul Federației, își pot cheltui banii obținuți de la Rusia Unită în restaurantele locale: Mougins este considerat centrul gastronomic al regiunii.