Încă doi medici şi un fost manager de spital sunt urmăriţi penal în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la persoane decedate. Sechestru pe imobile, terenuri și pe tablouri

03 Martie 2023, 15:20 (actualizat 03 Martie 2023, 15:40) Știrile TVR |

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea urmăririi penale față de 3 persoane.

Medic cardiolog, pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, suspectul, în calitate de medic cardiolog, i-a furnizat stimulatoare și defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaște inculpatului care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare. Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale unor pacienți, cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, „procedând astfel la reutilizarea lor deși acest lucru este interzis de legislația primară și având drept urmare lezarea dreptului constituțional al pacienților la sănătate.”

Șeful clinicii de cardiologie din perioada 2017 – iulie 2022, acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.

„În fapt, suspectul a avizat, cu încălcarea legislației în domeniu, un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menționate în primul rând stimulatoarele și defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință în cadrul Secției Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iași. Totodată, suspectul a semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ‘Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați’, precum și ‘Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare’, care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale”, arată procurorii.

În atenția anchetatorilor a intrat și un fost manager al unui spital din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu în formă continuată.

„În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unității medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la desfășurarea în condiții optime a activității în cadrul persoanei juridice publice și cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienților erau protejate, girând acțiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare”, se arată în comunicatul Parchetului General.

În aceeași cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la mai multe bunuri ridicate cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, printre care:

– sumele de 112.250 de lei, 73.580 de euro și 750 de USD – de la suspectul care are calitatea de medic cardiolog;

– sumele de 22.000 de lei, 24.210 euro, 1.607 USD, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 300 de franci elvețieni, 300 de lire sterline și 200 de coroane daneze – de la suspectul ce are calitatea de fost șef al clinicii de cardiologie a spitalului din municipiul Iaşi;

– suma de 5.100 de euro ridicată de la suspectul ce are calitatea de fost manager al spitalului;

– sumele 8.400 de lei și 455 de euro – ridicate de la unul dintre medicii față de care s-a dispus anterior punerea în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii au pus sub sechestru imobile, terenuri, dar și 36 de tablouri, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iași, ce poartă semnătura unor pictori precum Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian și Theodor Aman.

Source

Distribuie știrea