A fost ger la Întorsura Buzăului pentru a doua zi consecutiv, astfel că localitatea și-a confirmat renumele de pol al frigului. Azi-dimineață s-au înregistrat minus 24 de grade, după ce ieri a fost cu un grad mai mult. Ger a fost în tot județul Covasna, dar și în Harghita. Localnicii din zonă sunt obișnuiți cu astfel de temperaturi, astfel că își văd liniștiți de traiul zilnic. Vremea se încălzește însă, iar meteorologii anunță temperaturi mari pentru această perioadă, până la sfârșitul lunii februarie.
La Întorsura Buzăului, mercurul din termometre a scăzut pînă la -24 de grade Celsius. Era în jurul orei 8.00 când cei mici se duceau la școală. Dar localnicii din „Mică Siberie”, cum i se mai spune zonei din cauza temperaturilor extrem de scăzute, sunt obișnuiți cu geruri de -20 sau -30 de grade.
La Întorsura Buzăului nu există rețea de gaze. Oamenii se încălzesc cu lemne sau cu centrale individuale. Sunjt și blocuri încălzite cu o termocentrală care funcționează pe rumeguș.
E prima dată în această iarnă cînd în zona Întorsura Buzăului zăpadă e mai consistentă. Dar ger a fost în tot județul Covasna, unde s-au resimțit temperaturi de minus 17 și minus 15 grade, dar și în Harghita, cu minus 18 grade la Toplița.
Ciprian Bularca, meteorolog: În funcție de stratul de zăpadă e și temperatura mai scăzută. Cu cât e mai mare stratul, cu atât scade și temperatura. Acum la dumneavoastră aici cât e zăpadă? 17 cm„
În satele din depresiunea Întorsura Buzăului, la asemenea ger, principala grijă a proprietarilor de gospodării o reprezintă păsările și animalele de curte.
De mâine, vremea se va încălzi în toată țară. Vor fi temperaturi mari pentru iarnă și se vor menține până la jumătatea lunii februarie.
Oana Păduraru, meteorolog ANM: De joi se resimte încălzirea vremii pătrunde o masă de aer cald și cresc valorile termice ziua, dar noaptea temp încă vor fi negative dar spre sf săptămânii devin și astea pozitive, în principal partea de vest și de sud a țării va avea și maxime de 17, 18 grade la începutul săptămânii viitoare.
Schimbările bruște de temperatura înseamnă eforturi suplimentare de adaptare pentru organismul uman, dar și pentru culturi.
Abia spre sfârșitul lunii februarie ar mai putea ninge și în zonele joase. Meteorologii spun că vom mai avea parte și de schimbări bruște de temperatura.