Ploile din ultimele zile au venit ca o binecuvântare pentru vița de vie. Sunt zone în care rodul va fi bogat, iar vinul de bună calitate, spun proprietarii de podgorii. Nu la fel de optimiști sunt și cei care fac vinul în gospodăriile proprii. Lipsa precipitaţiilor îi lasă cu recolta mai puțină. Iar cheltuielile cu motorina și energia ar putea face ca licoarea din struguri să fie mai scumpă.
Mândri de rodul care le crește în viile cu soiuri nobile, proprietarii de podgorii din județul Dolj spun că producția de struguri e bună.
Chiar dacă ploile au fost puține în ultimele două luni, sucul din boabele strugurilor s-a îndulcit în tihnă sub razele soarelui.
Pentru agricultorii care nu cultivă soiuri nobile de viţă de vie, damigenele cu vin din beciuri vor fi mai goale.
La crama Dealul Stârmina din Mehedinți a început deja recoltatul strugurilor, care anul acesta se face cu utilaje speciale.
După ce sunt storși de licoarea aromată, strugurii roșii ori aurii ajung în crame, acolo unde se transformă în mustul dulce și fructat.
Recolta se anunță bogată. Se estimează că în cele 6 crame din Mehedinți vor ajunge aproximativ 7.000 de tone de struguri.
Vinul ar putea fi însă mai scump. Deocamdată, producătorii fac calcule.
Anul trecut, din viile României s-au cules aproape 1 milion de tone de struguri.
Patru din zece români beau vin măcar o dată pe săptămână, cel mai apreciat fiind cel roșu.