Începe procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina

13 Mai 2022, 08:52 (actualizat 13 Mai 2022, 09:06) Știrile TVR |

Vadim Shysimarin, primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina / FOTO: The Guardian/Biroul Procurorului General

Un soldat rus va fi acuzat că a ucis un civil de 62 de ani.  Inculpatul, care va fi judecat la tribunalul districtual din Kiev este Vadim Shysimarin, un militar de 21 de ani, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaya, aflat  în prezent în custodia ucraineană.

Se presupune că Shysimarin, care este, a luptat în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei când a ucis un civil pe 28 februarie, în satul Chupakhivka.

El este acuzat că a tras într-o mașină civilă după ce convoiul său de vehicule militare a fost atacat de forțele ucrainene. Apoi a condus mașina împreună cu alți patru soldați, în timp ce încerca să fugă de luptătorii ucraineni.

Shysimarin l-a împușcat pe bărbatul neînarmat, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon.

Crima ar fi avut loc la „zeci de metri” de casa victimei și a fost comisă cu o pușcă AK-74.

Dosarul a fost depus săptămâna aceasta la o instanță penală. „El este aici [în Ucraina]”, a spus procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova,  marți.

Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat: „Procurorii și anchetatorii SBU [serviciile secrete ucrainene] au strâns suficiente dovezi ale implicării sale în încălcarea legilor și regulilor războiului, combinate cu crima premeditată. Pentru aceste acțiuni, el riscă 10 până la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață.”

Alte două cazuri vor fi audiate în instanță în câteva zile, inclusiv un proces în absență al lui Mihail Romanov, un soldat rus acuzat de viol și crimă. El este acuzat că a pătruns într-o casă în martie într-un sat din regiunea Brovarsky de lângă Kiev, a ucis un bărbat și apoi i-a violat în mod repetat soția în timp ce „a amenințat-o pe ea și pe copilul ei minor cu arma”.

Procesul este un alt triumf de propagandă pentru Kiev, notează The Guardian, și un demers diplomatic care crește presiunea asupra lui Vladimir Putin, care se confruntă și cu planul Finlandei de a solicita aderarea la NATO, în timp ce  Suedia este așteptată să facă un anunț în acest sens.

Moscova a numit anunțul Finlandei ostil și a amenințat cu represalii, inclusiv cu măsuri „militare-tehnice”.

Numărul de crime înregistrate de procurorul general al Ucrainei de la începutul războiului a depășit 11.000, iar UNICEF ​​a anunțat  că cel puțin 100 de copii au fost uciși în război numai în aprilie.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.