Încurajați să meargă pe jos la școală. Programul ”Pedibus” funcționează de un an, în Sfântu Gheorghe

Școlarii din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, experimentează de un an ”pedibusul”. Copiii nu mai sunt duși la școală de părinți cu mașinile, ci se încolonează și, însoțiți de voluntari, merg în grup spre unitățile de învățământ. Deocamdată sunt stabilite câteva trasee, însă numărul elevilor participanți la programul ”Pedibus” s-a dublat într-un an.

19 Mai 2022, 13:48 (actualizat 19 Mai 2022, 19:20) Știrile TVR |

Mersul pe jos este cea mai sigură, sănătoasă și distractivă modalitate de a începe ziua. Este principiul care stă la baza ”pedibusului”, un concept vechi de aproape 20 de ani în țările occidentale și pe care primăria din Sfântu Gheorghe a decis să-l testeze pe șase trasee din oraș.

Pedibusul e coordonat de voluntari din peste 34 de asociații și instituții publice. Ei merg pe jos cu copiii la școală.

Jakab Istvan, vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna: Nu putem să cerem de la cetățeni să facă ceva, dacă noi nu facem. Practic, asta vrem noi să facem, să schimbăm mentalitatea spre o gândire mai verde și mai sănătoasă.

Fiecare grup de copii e însoțit de cel puțin doi adulți. Cel mai lung traseu are aproape doi kilometri și presupune traversarea câtorva străzi. Șoferii Pedibusului se asigură că fiecare copil e în siguranță tot timpul.

Mersul pe jos stimulează creierul și aduce mai mult oxigen în organism, îi face pe copii să ajungă la școală mai veseli, să socializeze, să discute și să își facă prieteni mai ușor.

Pedibusul a început să funcționeze în mai, anul trecut, iar popularitatea lui a crescut treptat.

Székely Kincso, coordonator programului Pedibus: În prima zi au participat 60 de copii, și în acest moment participă în jur de 140 de copii. Am avut și un record de 200 de copii.

Perseverența celor mici e răsplătită de organizatori cu premii, în funcție de numărul de stickere Pedibus obținute. Până acum, 10 copii au câștigat marele premiu, un rucsac Pedibus pe roți.

Source

Distribuie știrea