Inflaţia din Grecia alungă clienţii restaurantelor

Inflaţia este,în Grecia, la cel mai ridicat nivel din ultimele 3 decenii: în jur de 12 la sută. Scumpirile în lanţ au cel mai bun exemplu în savuroasa mâncare tradiţională grecească: preţul unui gyros sau souvlaki devine indicator economic naţional. Popularul senviş nu prea mai e masa ieftină pe care oricine şi-o putea permite. Inflaţia i-a dat un gust cam amar.

Preţurile principalelor ingrediente – carne, legume și ulei de floarea soarelui, împreună cu costurile cu energia – au crescut și ele brusc. De aceea, majoritatea proprietarilor de restaurante au fost forțați să vândă mai scump.

După o criză financiară de un deceniu, cum rar a mai văzut vreo ţară europeană și abia ieşiţi din epidemie, grecii sunt îngrijorați că, dacă inflația va continua să crească, perturbând lanțurile de aprovizionare cu alimente, prețurile mai mari ar alunga turiştii şi le-ar face viaţa şi mai greu de suportat localnicilor.

Source

Distribuie știrea