O porțiune din faleza Dunării din Galați a fost împrejmuită de patronul unui ponton. Poliția Locală spune că îngrădirea este ilegală, iar operatorul economic va fi amendat. Oamenii sunt nemulțumiți că nu mai pot avea acces la o sculptură monument istoric, realizată acum 40 de ani.
De o săptămână, spațiul verde dintre Dunăre și partea betonată a falezei inferioare, pe o porțiune de câteva sute de metri, a fost îngrădit.
Un om de afaceri a închiriat de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos o porțiune de cheu pentru un ponton. Însă a decis să blocheze accesul oricărei persoane și pe spațiul verde din spatele pontonului. Nici jurnaliștii nu au putut intra acolo. Iar cu paznicul nu s-au putut înțelege.
(Paznic) Mă deranjați dvs că mă filmați. (Reporter) Ni s-a zis de la Primărie că e spațiu public. (Paznic) Dați-vă, domnule, mai departe, mă agasați aicea. (Reporter) Dumneavoastră ați venit peste noi, noi suntem în spațiu public. Nu ne lăsăți să intrăm pe un teren public.
Gălățenii sunt uimiți.
Alina Salanți, corespondent TVR: Una din cele mai mari nemulțumiri o reprezintă și faptul că lucrările au blocat accesul către una dintre sculpturile aflate pe faleză încă de acum 40 de ani.
Este vorba de lucrarea „Capriciile Ielelor”, creată în tabăra internațională de sculptură din 1976 și care face parte dintr-un ansamblu de astfel de lucrări metalice așezate pe toată faleza inferioară a Dunării. Autoritățile locale fac verificări.
Ovidiu Matache, purtător de cuvânt, Primăria Galaţi: Terenul este parțial în proprietatea publică a statului român, în speță concesionat de APDM și parțial în proprietatea publică a municipiului Galați. Se fac verificări și vom vedea la final care va fi situația.
Aurelia Matei, purtător de cuvânt, Poliţia Locală Galaţi: Polițiștii locali au identificat operatorul economic căruia îi aparține pontonul. A împrejmuit ilegal spațiul verde, destinat domeniului public. Urmează ca polițiștii locali să aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege și măsura complementară de desființare și aducerea terenului la forma inițială.
Amenda pentru construcții ilegale pe domeniul public este între 1000 și 100.000 de lei. Patronul firmei care a îngrădit spațiul verde nu a putut fi contactat de jurnaliștii TVR pentru un punct de vedere.