Inimă transplantată în timp ce bătea. Metoda de ultimă generație a fost folosită de o echipă de medici austrieci

O echipă de medici austrieci a reușit să transplanteze o inimă care încă bătea. Metoda de ultimă generație oferă șanse mult mai mari de reușită și de adaptare la noul organism. Mai mult, se poate aplica și altor transplanturi. Ideea nu este nouă dar, din cauza riscurilor și procedurilor complicate, se află încă în testări.

18 Noiembrie 2021, 06:50 (actualizat 18 Noiembrie 2021, 14:33) |

Timp de o oră, cât a durat transportul aerian, medicii austrieci au monitorizat funcțiile inimii, care a primit un flux continuu de oxigen și nutrienți. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil prin metoda clasică.

Este prima oară în Tirol când facem un transplant în care inima nu este transportată la gheață, ca de obicei, ci într-un aparat special, care îi asigură circularea sângelui și bătaia, a spus Julia Dumfarth de la Spitalul Universitar din Innsbruck.

Pe dinafară arată ca un simplu troller. Înăuntru este un dispozitiv de ultimă generație, care pompează sânge cald, oxigenat și îmbogățit.

În ciuda tuturor progreselor din ultimii 40 de ani în medicina modernă, încă suntem dependenți de refrigerare și suntem contra cronometru, a precizat dr. Abbas Ardehali de la Centrul de transplant UCLA.

Asta pentru că, prin metoda clasică, riscul crește cu fiecare oră care trece de la prelevarea inimii și refrigerarea ei. Menținerea ei funcțională este posibilă prin Organ Care System, așa cum este numit, metodă dezvoltată la jumătatea anilor 2000 de o echipă a companiei TransMedics, din statul american Massachussets, în colaborare cu mai multe universități.

Prin această tehnologie, într-o exprimare nonconformistă, practic organul „crede” că este încă în organism – inima bate, plămânul respiră, rinichiul filtrează.

Monitorizarea este permanentă după transplant și doctorii pot chiar interveni cu substanțe sau antibiotice, dacă este nevoie, pentru a preveni sau trata o infecție.

În acest fel au fost făcute peste 800 de transplanturi în toată lumea; deși revoluționară, metoda este încă experimentală.

Source

Distribuie știrea